back to top
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αναθεωρεί τη στάση του για τους πρόσφυγες ο δήμος Ρόδου

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΑναθεωρεί τη στάση του για τους πρόσφυγες ο δήμος Ρόδου

Την έντονη δυσαρέσκειά του για την εξαίρεση του νησιού εξέφρασε το δημοτικό συμβούλιο

Αμέσως μετά τις γιορτές ο δήμος Ρόδου θα αναθεωρήσει τη στάση του σε ότι αφορά το προσφυγικό, και μάλιστα θα ζητήσει από το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής και την ύπατη αρμοστεί του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη λειτουργία του πρόχειρου κέντρου φιλοξενίας που υπάρχει στα παλιά σφαγεία. 

Μάλιστα όπως τόνισε χτες ο δήμαρχος Φώτης Χατζηδιάκος κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, οι εθελοντές έχουν φτάσει στα όριά τους ενώ και ο δήμος που έχει δαπανήσει μέχρι σήμερα περίπου 250.000 ευρώ για τη σίτιση των προσφύγων, δεν μπορεί να σηκώσει άλλο το βάρος.

Πάντως όπως τόνισε ο κ. Χατζηδιάκος αυτό δε γίνεται για να εκδικηθεί την κυβέρνηση που εξαίρεσε τη Ρόδο από την τροπολογία για το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση του σώματος παραβρέθηκε ο Ντίνος Μαντικός ως επικεφαλής των εθελοντών του καταυλισμού καθώς και ο τοπικός σύμβουλος Μιχάλης Πιλάτος που εξήγησαν την κατάσταση που επικρατεί.

Ειδικότερα μιλώντας ο δήμαρχος για το θέμα στάθηκε ιδιαίτερα στη στάση του πρωθυπουργού και στην επίσκεψη της εισαγγελέως του αρείου πάγου στον καταυλισμό δηλώνοντας τα εξής: «Η κυβέρνηση δεν αναγνώρισε ότι πέρασαν από τη Ρόδο 20.000 πρόσφυγες.
Όλοι μου έλεγαν κράτα μικρό καλάθι για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού περί νησιωτικότητας. Βγήκα και τον είπα «αναξιόπιστο» αλλά όταν ακούς έναν πρωθυπουργό δίπλα σου να λέει ότι είναι και η Ρόδος μέσα και να τον έχεις ακούσει να το λέει τρεις φορές όσο και αν είναι αγενές και άκομψο, πολιτικά είναι ο πιο επιεικής όρος γιατί δεν το υποσχέθηκε η κυβέρνηση, αλλά ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε κατ’ ιδίαν συζήτηση.

Επομένως η λέξη και ο χαρακτηρισμός «αναξιόπιστος» είναι και επιεικής. Ζήτησα από όσους είναι στον καταυλισμό να έρθουν εδώ για να μας ενημερώσουν. Ήρθε η εισαγγελέας και διαπίστωσε ότι οι συνθήκες δεν είναι ικανοποιητικές. Βέβαια επετέθη κατά των εκπροσώπων της ύπατης αρμοστείας και τους είπε «εσείς έχετε τα λεφτά εσείς έχετε τις υποχρεώσεις».

Όπως είπε επίσης ο κ. Χατζηδιάκος ο δήμος και οι εθελοντές αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο πρόβλημα τους τελευταίους μήνες . Σήμερα έχουμε 66 άτομα στον καταυλισμό και μπορεί να έρθουν και άλλοι 30 από το Καστελλόριζο πρόσθεσε δηλώνοντας χαρακτηριστικά «Ήταν πολύ πιο εύκολο οι 20.000 που έρχονταν και έφευγαν και μπορούσαμε με τη βοήθεια όλων να τους φιλοξενούμε και να φεύγουν. Οι 100 μπορεί να μείνουν και μας δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα».

Ο δήμος πλήρωσε για φαγητό 250.000 ευρώ

Σημειώνεται ότι όπως ενημέρωσε ο δήμαρχος έκανε έναν πρόχειρο υπολογισμό με τον κ. Μαντικό από τον οποίο προκύπτει ότι πρέπει να έχει δώσει ο δήμος 130.000 μερίδες φαγητό στους πρόσφυγες, που σημαίνει κόστος 250.000 ευρώ, χωρίς να υπολογίσουμε όλα τα άλλα.

«Όλοι οι εθελοντές έχουν τη στήριξή μας για μερικές μέρες ακόμα μέχρι να περάσουν οι γιορτές και μετά θα αναθεωρήσουμε τη στάση μας όσον αφορά το προσφυγικό. Όχι επειδή δεν έλαβε υπόψη ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ότι και η Ρόδος έχει πρόσφυγες δεν το κάνουμε για λόγους εκδικητικότητας.

Θα πάμε ευθέως και θα διεκδικήσουμε με τη σύμφωνη γνώμη σας από την ύπατη αρμοστεία. Θα ενημερώσω και την εισαγγελέα του αρείου πάγου, θα στείλω αίτημα και στον αρμόδιο υπουργό να κάνουμε μία συνάντηση, να αναλάβει είτε το υπουργείο μετανάστευσης είτε η ύπατη αρμοστεία τις ευθύνες και τις αρμοδιότητές τους και ότι τους αναλογεί» δήλωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας τα εξής: «Έχουν εξαντληθεί οι δυνάμεις και τα κουράγια των εθελοντών. Είναι άρρωστοι και είναι εκεί και δουλεύουν. Θα στείλουμε για τελευταία φορά έγγραφο στους ξενοδόχους να μας στείλουν ότι περισσεύματα από τρόφιμα έχουν και δεν τα διέθεσαν, ώστε να εφοδιαστεί η αποθήκη μας και να τους ταΐσουμε αυτές τις μέρες.

Από εκεί και πέρα αμέσως μετά τις γιορτές θα κάνουμε συνάντηση για να πάρουμε τις αποφάσεις μας. Ακόμα και αν φανούμε σκληροί, είναι δημοτική περιουσία και αν θα πρέπει να κλείσει να κλείσει και ας αναλάβουν οι Μουζάλες, η ύπατη αρμοστεία και ο καθένας τις ευθύνες τους.

Οι εθελοντές πέρασαν μέρες αγωνίας, είχαμε καυγάδες, και δεν μπορούσαμε να τους κουμαντάρουμε. Κάθε δράση έχει και κάποιες αντοχές και κάποια όρια…»

Οι παρατάξεις

Για το θέμα τοποθετήθηκαν και οι επικεφαλής των παρατάξεων δηλώνοντας τα εξής:

Στράτος Καρίκης: «σοβαρή αδικία για τη Ρόδο, που ανταπεξήλθε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην κρίση, συμφωνώ να αντιδράσουμε ως δημοτικό συμβούλιο».

Χατζής Χατζηευθυμίου: «να διαμαρτυρηθούμε όλοι για την απαξίωση της Ρόδου»

Γιώργος Υψηλάντης: «δεν πρέπει να πάψουμε να διεκδικούμε τα αυτονόητα γιατί αν σηκώσουμε ψηλά τα χέρια στο τέλος κάποιοι θα μας ζητήσουν να κατεβάσουμε και τα… βρακιά.

Τάκης Πότσος: «διαφωνώ με τη θέση ότι η ψήφιση της τροπολογίας για τον ΦΠΑ δεν τιμά τους βουλευτές μας, αφού κάθε μέτρο που μπορεί να ανακουφίσει τον κόσμο πρέπει να το στηρίζουμε».

Δηλώσεις Μαντικού

Ακολούθησε ο Ντίνος Μαντικός ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο που γίνεται από τον ίδιο και τους εθελοντές, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει και την ουσιαστική συμβολή του γιατρού Σάββα Καραγιάννη που προσφέρει τια ιατρικές του υπηρεσίες. «όσον αφορά την προσφορά μου στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων θα παραμείνω στις επάλξεις. Είναι δύσκολο το έργο μας, όλους αυτούς τους 17 μήνες, έγιναν πολλές θυσίες αλλά στο τέλος επικράτησε η ανθρωπιά.

Όσον αφορά τον εαυτό μου είμαι ικανοποιημένος σε αυτό που τους έχω προσφέρει. Ευχαριστώ το δήμο και όλους όσοι πλαισιώνουν την ομάδα στήριξης γιατί μας συμπαραστέκονται. Υπάρχουν πολλές δυσκολίες και πολλά προβλήματα και πάνω από όλα τα οικονομικά του δήμου είναι περιορισμένα» δήλωσε ενώ μιλώντας για το Σάββα Καραγιάννη είπε τα εξής:

«Θα ήθελα να αναφερθώ και στον γιατρό το Σάββα Καραγιάννη που έχει καλύψει όλο το ιατρικό κομμάτι της προσφυγιάς. Χωρίς την παροχή ιατρικής φροντίδας θα είχαμε ελλείψεις. Οφείλω να πω σε αυτόν τον άνθρωπο ότι μας βοήθησε πολύ και με την παρουσία του δύο φορές την ημέρα και με την προσωπική συνδρομή του σε φάρμακα. Ουσιαστική ήταν η προσφορά επίσης του Παντελή Αντωνιάδη και του τοπικού συμβούλου Μιχάλη Πιλάτου».

Σημειώνεται ότι όπως είπε ο δήμαρχος μετά τις γιορτές θα γίνει ειδική συνεδρίαση για να τιμηθούν οι εθελοντές του καταυλισμού προσφύγων.

Πηγή : rodiaki.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ