back to top
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

«Πύλη εισόδου» αναγκαία! Όχι στο παραδοσιακό λιμάνι της Αγ. Μαρίνας – στο Λακκί

ΑΠΟΨΕΙΣ«Πύλη εισόδου» αναγκαία! Όχι στο παραδοσιακό λιμάνι της Αγ. Μαρίνας – στο Λακκί

«Προς τον Δήμαρχο του νησιού μας κ. Μιχάλη Κόλια». Ομιλία της ποιήτριας Ολυμπία Καράγιωργα στο «Ράδιο Άρτεμις»

“Χτες στο Ράδιο Λέρος, μίλησα πολύ θυμωμένα, ήταν η μαζεμένη κούραση 35 ολόκληρων χρόνων, να προσπαθώ να σώσω θάλασσες, πλατείες, παραλίες, ν’ αλλάζω παλιές νοοτροπίες και να φτιάχνω καινούριες. Να σωθεί το πρόσωπο το ελληνικό του νησιού μας, της πατρίδας μας. Νοιώθοντας πως μιλώντας ανοικτά στο ραδιόφωνο να ακούσουν όλοι, έγινε κάτι σωστό, κάτι που έτσι πρέπει πάντα να γίνεται, (και ας ευχαριστούμε το Θεό που έχουμε τουλάχιστον δημοκρατία και μπορούμε ελεύθερα να μιλάμε), γιατί έχω ζήσει τον τρόμο της χούντας και ξέρω, μπορώ να εκτιμήσω τη διαφορά σήμερα με τη συνείδηση ήρεμη. Θα μιλήσω ήρεμα και εγώ.

Σήμερα θα μιλήσω προς τον Δήμαρχο του νησιού μας  Μιχάλη Κόλια.

Αγαπητέ φίλε,

Όλοι, (Το “όλοι” αποδείχτηκε πως δεν ίσχυε), παρακαλούμε να φύγουν τ’ άσπρα σημάδια που μας κατατρόμαξαν και που όπως μας είπαν, σήμαιναν πως ο τόσο αγαπητός στους πιο παλιούς, γέρους, νέους, παιδιά -χώρος στο λιμάνι μας στην Αγία Μαρίνα- εκεί μπροστά στο τόσο νησιώτικο, τόσο ελληνικά μεγάλα καΐκια “ΧΡΙΣΤΙΝΑ” (Τι όμορφο να ξέρεις ποια είναι η “Χριστίνα”! Η πανέμορφη κόρη του κ. Τσακιριού Γιώργου) και “ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ” – θα χανόταν για πάντα.

Σιδεριές, τελωνεία, βιαστικοί ταξιδιώτες, βαλίτσες, μπόγοι, φωνές, πήγαινε-έλα, θα έπαιρναν την θέση της ηρεμίας, της γλυκιάς γαλήνης, που χαρακτήριζε ως τώρα τη γωνιά αυτή και που τη γαλήνη αυτή, τόσο όλοι χρειαζόμαστε.

Και όχι  μόνο εμείς. Τον χώρο αυτό τον αγαπούν και οι ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ μας. Που δείχνει πως είναι  και  ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ. Είναι ένας χώρος, ΑΓΑΠΗΤΟΣ, ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ, ξέρεις πως σε περιμένει.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΑΛΛΑΞΕΙ; ΑΝ ΑΛΛΟΙΩΘΕΙ; Τι θα σε περιμένει; Που;

Κι έχει, περιέχει, κάτι το ξεχωριστό: Το ΣΤΕΚΙ της ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΛΕΡΟΥ, μια προϊστορία 33 χρόνων. 

1989-2012!

Χώρος ιδιαίτερος, σεβαστός, αγαπητός! Από αυτό, ο χώρος αυτός, μπορεί να κινδυνέψει αν εκεί φτιαχτεί η «ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ».

Θόρυβος, φωνές, πήγαινε-έλα, από πούλμαν και αυτοκίνητα δεν πάνε με την ΤΕΧΝΗ, δεν φτιάχνουν ΤΕΧΝΗ.

Μπορεί, έτσι που ο χώρος γύρω είναι στενός, μικρός, να χρειαστεί να φύγει τελείως. Πρέπει να το σεβαστούμε. Για το καλό ΟΛΩΝ ΜΑΣ πιστεύω.

Και σκέφτομαι: Ίσως γιατί η ζωή είναι πονηρή, να γίνει όλη αυτή η φασαρία για να γίνει κάτι άλλο, κάτι πολύ καλό!

Εκεί που θα γινόταν, φαντάζομαι, το ΤΕΛΩΝΕΙΟ – στο άδειο ιταλικό κτίριο ανάμεσα «ΓΛΑΡΟ» και «ΡΑΔΙΟ ΛΕΡΟΣ» να λέει κανονικά «ΘΕΑΤΡΟ» και «ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ»! Ένα μεγάλο, δίκαιο δώρο για την Θεατρική Ομάδα Λέρου (που ασφυκτιά στο μικρό θεατράκι), αλλά και για μας και τους ξένους μας που θα το απολαμβάνουμε.

Αγαπητέ Δήμαρχε, κάνω έκκληση στην ευαισθησία που σίγουρα σας διακρίνει και στην εκτίμηση σας απέναντι στο έργο που προσφέρει η Θεατρική Ομάδα.

Θα είναι μια ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ.

Δική σας και όλων των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου σας. Και το όνομα σας θα μείνει για πάντα.

Και η «ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ», καλή και αναγκαία, στο ΛΑΚΚΙ! Στο φυσικό της χώρο. Έχει χώρους, άπλετους χώρους αχρησιμοποίητους στο ΛΑΚΚΙ.

Πάμε; Γιατί όχι;

Ολυμπία Καράγιωργα

 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:

Τελειώνοντας την ομιλία η αντίδραση του Δημάρχου μας υπήρξε έντονη. Θυμός, κατηγορίες. Το καταλαβαίνω. Τον καταλαβαίνω. Ποιος αντέχει να του αμφισβητούν το όνειρο; Ναι, το καταλαβαίνω.

Ολυμπία

Πηγή: Εφημερίδα Πνοή της Λέρου 
lerosnews.gr 

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ