back to top
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ε όχι κι έτσι κ. Στουρνάρα!

ΑΠΟΨΕΙΣΕ όχι κι έτσι κ. Στουρνάρα!

Του Μανώλη Καψή 

Απαράδεκτος. Ο Γιάννης Στουρνάρας. Έλεγε στον Ντράγκι “να μην ακούει τον Γιάνη Βαρουφάκη”; Είναι δυνατόν; Αυτό το asset της κυβέρνησης, που έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας;

Έβαλα στη μηχανή αναζήτησης το όνομα Βαρουφάκης και γύρισα για λίγο πίσω στο χρόνο και στα όσα τραγικά ζήσαμε, κι εμείς και η ελληνική οικονομία, επί υπουργίας του ανεκδιήγητου Γ. Βαρουφάκη.

Δεν άνοιξα τα ρεπορτάζ με τις προσωπικές εξομολογήσεις του Γιάνη –του τύπου “αντιπαθώ το σταρ σύστεμ, αν αλλάξω εικόνα θα πω στη Δανάη να τραβήξει την πρίζα” (γιατί υπάρχει και όριο στον αυτοβασανισμό)– και έμεινα στις πολιτικές δηλώσεις.

Από μια άποψη, το ότι η χώρα παραμένει ακόμα όρθια και η οικονομία συνεχίζει να λειτουργεί, έστω να υπολειτουργεί, μετά από τον τυφώνα Βαρουφάκη, είναι ένα μικρό θαύμα. 

Ξαναδιαβάζω ποια ήταν η συμφωνία Τσίπρα – Βαρουφάκη για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. “Η συμφωνία με τον Τσίπρα ήταν ότι κεκλεισμένων των θυρών θα τους απειλούμε (ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ). Εγώ όμως δεν το φοβόμουνα… Όταν μου έλεγε ο Σόιμπλε ‘θα σε πετάξω έξω’ του έλεγα. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Με βλέπεις να φοβάμαι;”.

Παλικάρι ο Γιάνης. Όχι παίζουμε.

Τώρα πως γίνεται να λέει στην ίδια συνέντευξη (Athens live) ότι σε περίπτωση Grexit “Δεν θα ήταν ωραίο το θέαμα…” δύσκολο να το εξηγήσω…

Πάντως ο ίδιος διαβεβαίωνε ότι “δεν θα φύγουμε ποτέ από το ευρώ. Ο κόσμος δεν μου είπε, βγες από την Ευρώπη”. (ΑΝΤ1)

Σημαία μας η συνέπεια και προπαντός η ειλικρίνεια και η αξιοπιστία.

Ένα χρόνο μετά την παραίτηση – αποπομπή του Γιάνη Βαρουφάκη από το υπουργείο Οικονομικών, η χώρα ζει ακόμα σε καθεστώς capital controls. Δεν ξέρω ποιος έχει δίκιο, ο Προβόπουλος που λέει ότι θα το πληρώνουμε για χρόνια ή ο Γιάννης Στουρνάρας που επιμένει ότι με σωστές κινήσεις οι επιπτώσεις θα ελαχιστοποιηθούν, πάντως οι κ. Τσίπρας και Βαρουφάκης ήξεραν πολύ καλά ότι με τον τρόπο που γίνονται οι διαπραγματεύσεις οι Τράπεζες θα έκλειναν. Και οι φορολογούμενοι θα πλήρωναν το κόστος…

Η αφήγηση του Γιάνη έχει πια ξεχαστεί, αλλά τα όσα του είπε σε εκείνη την “Γουαου συνάντηση” στην Αθήνα ο Ντάισελμπλουμ είναι συγκλονιστικά. “Μνημόνιο ή το πρόγραμμα καταρρέει. Όταν τον ρώτησα αν μας απειλεί ότι θα βγούμε από το ευρώ, μου απάντησε. Όχι αλλά θα καταρρεύσει το σύστημα. Δηλαδή του είπα εγώ, ή θα καταρρεύσουν οι Τράπεζες ή θα πάμε σε capital controls. Προφανώς, μου απάντησε.”

Και μετά πήγαμε –μές στη καλή χαρά– σε δημοψήφισμα και στο “αγάπη μου έκλεισα τις Τράπεζες”… 

“Κλικάρω” σε άλλες δηλώσεις του τύπου θα “ψάξω φορολογικό συντελεστή σε αγαθό άνευ σημασίας για να κάνουμε τους καλούς” (ΑΝΤ1, στον Γ. Παπαδάκη) και αναρωτιέμαι αν υπήρξε ποτέ τόσο ασόβαρος υπουργός οικονομικών μετά τη μεταπολίτευση. Δυσκολεύομαι να βρω…

Πληκτρολογώντας πέφτω πάνω σε ένα tweet του Νίκου Παππά από τον Φεβρουάριο του 2015. “Γελάω με αυτούς που ονειρεύονται κωλοτούμπες. Λίγη υπομονή…”. 

Εμείς τώρα να γελάμε ή να κλαίμε; Σίγουρα λίγη υπομονή Νίκο…

Πηγή: capital.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ