back to top
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πρωτιά στο Νότιο Αιγαίο στους τουριστικούς δείκτες των εισπράξεων και των διανυκτερεύσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΠρωτιά στο Νότιο Αιγαίο στους τουριστικούς δείκτες των εισπράξεων και των διανυκτερεύσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος

Γ. Χατζημάρκος: “Σε κάποιες χώρες ο πρωταθλητισμός επιβραβεύεται. Στη δική μας χώρα υπονομεύεται”

Λίγες μόνο ώρες μετά την δημοσιοποίηση της ετήσιας έκθεσης του ΙΤΕΠ και του ΞΕΕ, που τοποθέτησε το Νότιο Αιγαίο στο βάθρο του πρωταθλητή στον ξενοδοχειακό τομέα, μια νέα έρευνα, αυτή τη φορά της Τραπέζης της Ελλάδος, έρχεται να εδραιώσει και να αποτυπώσει στατιστικά την πρωτιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ως αδιαμφισβήτητη ηγέτιδα δύναμη του ελληνικού τουρισμού.

Για πρώτη φορά η Τράπεζα της Ελλάδος συνέλεξε, μέσω της Έρευνας Συνόρων, ταξιδιωτικά στοιχεία ανά περιφέρεια, με στόχο να δώσει την πληρέστερη και ακριβέστερη αποτύπωση των μεγεθών, που συνθέτουν την εικόνα των τουριστικών επιδόσεων σε κάθε μία από αυτές.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου βρίσκεται στην πρώτη θέση στους δύο πιο βασικούς τουριστικούς δείκτες, των ταξιδιωτικών εισπράξεων και των διανυκτερεύσεων.

Συγκεκριμένα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το 2016 διαμορφώθηκαν στα 12.749 εκατ. ευρώ. Ο κύριος όγκος αυτών, σε ποσοστό 87,5% του συνόλου, πραγματοποιήθηκε στις εξής πέντε περιφέρειες: Νοτίου Αιγαίου (3.136 εκατ. ευρώ), Κρήτης (3.095 εκατ. ευρώ), Αττικής (1.734 εκατ. ευρώ), Κεντρικής Μακεδονίας (1.688 εκατ. ευρώ) και Ιονίων Νήσων (1.504 εκατ. ευρώ). Στο σύνολο των υπόλοιπων περιφερειών (Πελοποννήσου, Θεσσαλίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας) οι εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 1.592 εκατ. ευρώ.

Οι διανυκτερεύσεις ταξιδιωτών στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στις 190.402.000 το 2016. Σύμφωνα με την κατανομή των διανυκτερεύσεων στις 13 περιφέρειες της χώρας, το 85,1% των διανυκτερεύσεων πραγματοποιήθηκε στις εξής πέντε περιφέρειες : Νοτίου Αιγαίου (39.996.000), Κρήτης (39.378.000), Κεντρικής Μακεδονίας (36.330.000), Αττικής (24.769.000) και Ιονίων Νήσων (21.493.000). Στο σύνολο των υπόλοιπων περιφερειών πραγματοποιήθηκαν 28.437.000 διανυκτερεύσεις.

Η πρωτιά του Νοτίου Αιγαίου είναι ακόμη μεγαλύτερη, λαμβανομένου υπόψιν του δυσμενούς περιβάλλοντος που διαμορφώθηκε από μια σειρά αρνητικών παραγόντων, που στοχευμένα κατευθύνθηκαν στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Η υπερφορολόγηση που έπληξε καίρια την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού των νησιών, η στοχοποίηση σε συνάρτηση με την δυσφήμιση που επιχειρήθηκε για λόγους που εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί, αλλά και η μείζονα προσφυγική και μεταναστευτική κρίση που μετέτρεψε τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και κυρίως της Δωδεκανήσου, σε πέρασμα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, διαμόρφωσαν το πλέον αρνητικό περιβάλλον για τον τουρισμό.

Παρά ταύτα, το Νότιο Αιγαίο κατάφερε να ανέβει στο βάθρο του πρωταθλητή. Ένα μεγάλο επίτευγμα, απόρροια και επιβράβευση των ανθρώπων του τουρισμού, της βαθιάς γνώσης, του ζήλου με τον οποίο εργάζονται, της αγάπης για τον τόπο τους και γι αυτό που υπηρετούν. Αυτών που κρατούν όρθια την οικονομία των νησιών και της χώρας, μέσα σε συνθήκες  παρατετάμένης και συνεχιζόμενης κρίσης”, δήλωσε ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, σχολιάζοντας τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος. 

Και πρόσθεσε: “Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει τη δική της καταλυτική συμβολή στο εξαιρετικό αυτό αποτέλεσμα, που παρά τις δυσκολίες, μας κάνει αισιόδοξους για το μέλλον, για τις δυνατότητες και τις προοπτικές των νησιών μας. Πριν δύο χρόνια μιλήσαμε για πρωταθλητισμό, γιατί τον αντιλαμβανόμαστε ως την πειθαρχημένη διαδικασία συνεχούς ανόδου και βελτίωσης. Σε κάποιες χώρες, οι επιδόσεις επιβραβεύονται. Στη δική μας, δυστυχώς λοιδορούνται και υπονομεύονται. Στην Περιφέρεια με την μικρότερη κρατική χρηματοδότηση, το μεγαλύτερο φοροκυνηγητό, τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, δουλέψαμε με σχέδιο και επιμονή. Δώσαμε τιτάνιο αγώνα για να κρατήσουμε αλώβητη την εικόνα των νησιών μας και της χώρας μας στο εξωτερικό. Φέραμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε στον Τουρισμό αυτό που ξέρουμε και πιστεύουμε : Πρωταθλητισμό!”

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ