back to top
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Νησιά με έναν εφημερεύοντα γιατρό εν μέσω τουριστικής περιόδου

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΝησιά με έναν εφημερεύοντα γιατρό εν μέσω τουριστικής περιόδου

Με ψαλιδισμένες εφημερίες θα λειτουργούν τα Κέντρα Υγείας των νησιών, εν μέσω τουριστικής περιόδου. Η απόφαση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου για περικοπή των προγραμμάτων εφημεριών, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των γιατρών, οι οποίοι κάνουν λόγο για «χαριστική βολή».

Συγκεκριμένα, μετά από σχετική εντολή οι διευθυντές των Κέντρων Υγείας θα πρέπει να ορίζουν μόνον έναν γιατρό σε κάθε εφημερία ενώ ένας δεύτερος θα βρίσκεται σε ετοιμότητα.

«Είναι πρακτικά αδύνατο ένας γιατρός να αντεπεξέλθει στον καθημερινό φόρτο εργασίας, να εξετάζει επί 16 ως 24 ώρες, να πραγματοποιεί τις επείγουσες εργαστηριακές εξετάσεις, να εκτελεί το νοσηλευτικό έργο (λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού), να πραγματοποιεί κατ’ οίκον επισκέψεις και να συνοδεύει τα περιστατικά που χρήζουν διακομιδής», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Αριστερής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Ιατρών (Α.Ρ.Σ.Ι).

Σημειώνεται πάντως, ότι εκείνα τα νησιά που παραδοσιακά «βουλιάζουν» από τουρίστες – όπως είναι η Μύκονος, η Πάρος, η Σαντορίνη και η Μήλος -, υπάρχει ειδική πρόβλεψη και για δεύτερο γιατρός σε ενεργό εφημερία.

Στην ίδια ανακοίνωση, υπογραμμίζονται η ένδεια των Κέντρων Υγείας σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικό.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, «τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά και Πολυδύναμα ιατρεία λειτουργούν με τεράστια κενά σε νοσηλευτές, οδηγούς ασθενοφόρων, προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης, παρασκευαστές, ειδικευμένους και αγροτικούς γιατρούς. Αρκετά Κέντρα Υγείας έχουν ήδη αναστείλει την λειτουργία των μικροβιολογικών και ακτινολογικών τους εργαστηρίων, ενώ σε όλα λείπουν υγειονομικό υλικό, αντιδραστήρια εργαστηρίων, γραφική ύλη, είδη υγιεινής».

tanea.gr

{widget:social-share-button}

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ