back to top
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μόνιμη έδρα στις Βρυξέλλες αποκτά η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΜόνιμη έδρα στις Βρυξέλλες αποκτά η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Μόνιμη έδρα στις Βρυξέλλες αποκτά πολύ σύντομα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με την διαδικασία οργάνωσης του γραφείου, που δρομολογήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου στην έδρα της Κομισιόν, να προχωρά με γρήγορους ρυθμούς. 

Στις αναγκαιότητα λειτουργίας του γραφείου, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης, σε συνέντευξη Τύπου την Δευτέρα, όπου ενημέρωσε τους εκπροσώπους των ΜΜΕ για τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνάντησης που είχε στις Βρυξέλλες με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος, Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας  Karmenu Vella. 

«Η παρουσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από εδώ και στο εξής  στις Βρυξέλλες είναι αδήριτη ανάγκη, καθώς διανύουμε μια νέα περίοδο για την χώρα μας, για την Ευρώπη και πολύ περισσότερο για τα νησιά. Από την στιγμή που για το κεντρικό κράτος οι αποφάσεις που αφορούν την νησιωτικότητα είναι κάτι εντελώς άγνωστο, είμαστε ηθικά και πολιτικά δεσμευμένοι, απέναντι στους νησιώτες, να μεταφέρουμε το θέμα εκεί που βρίσκεται πλέον το κέντρο λήψης των αποφάσεων. Στο εξής, θα δίνουμε τον “πόλεμο” για τα νησιά μας σε Αθήνα και Βρυξέλλες» ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος και πρόσθεσε  ότι «ο στόχος μας είναι πολύ μεγάλος, όσο μεγάλη είναι και η ανάγκη να στηρίξουμε τα νησιά μας που αντιμετωπίζουν σήμερα ιδιαίτερα ζητήματα». 

Οι λόγοι που στην παρούσα περίοδο επιβάλλουν μόνιμη παρουσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι τρεις: η υποχρηματοδότηση, το μεταναστευτικό και η ανάδειξη της νησιωτικότητας. 

Υποχρηματοδότηση 

Όπως εξήγησε ο Περιφερειάρχης, οι ήδη μειωμένοι πόροι που έχει στην διάθεσή της η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, λόγω Στόχου ΙΙ, απομειώνονται ακόμη περισσότερο μετά την απόφαση που ελήφθη, σε συνεννόηση της ελληνικής κυβέρνησης και της Κομισιόν, για το κλείσιμο του τρέχοντος ΕΣΠΑ στο τέλος του έτους, μόνο με τους κοινοτικούς πόρους και χωρίς την ελληνική συμμετοχή. Αυτό πρακτικά σημαίνει σημαντική απώλεια πόρων για το Νότιο Αιγαίο, αφού είναι η μια από τις δύο Περιφέρειες της χώρας, όπου η εθνική συμμετοχή στο Πρόγραμμα ανέρχεται στο 50% του συνόλου της χρηματοδότησης. 

Για την αναπλήρωση του χρηματοδοτικού κενού, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, από κοινού με την Περιφέρεια Αιγαίου Βορείου Αιγαίου, κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση για την δημιουργία ενός ειδικού προγράμματος επιπλέον στήριξης των νησιών. Προτείνεται, συγκεκριμένα,  το πρόγραμμα αυτό να χρηματοδοτηθεί από τους πόρους του Διασυνοριακού Προγράμματος Interreg Ελλάδα – Τουρκία, που μέχρι σήμερα δεν έχει ενεργοποιηθεί, καθώς τέθηκε σε αναστολή,  λόγω της άρνησης της Τουρκίας να υπογράψει τα σύνορα με την χώρα μας. Από το ειδικό αυτό πρόγραμμα, το Νότιο Αιγαίο μπορεί να αντλήσει πόρους περί τα 40 εκατ. ευρώ, χωρίς μάλιστα να υπόκειται – ως ειδικό πρόγραμμα – στις καταληκτικές ημερομηνίες της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου. Η πρόταση που έχει κατατεθεί ήδη στον Επίτροπο Περιβάλλοντος, Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας  Karmenu Vella, έχει τύχει καταρχήν θετικής ανταπόκρισης. 

Τρέχον ΕΣΠΑ 

Όσον αφορά το χρηματοδοτικό κενό του τρέχοντος ΕΣΠΑ, το οποίο εκτιμάται στα 52 εκατ. ευρώ, ο Περιφερειάρχης βρίσκεται ήδη σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν, όσο και με τα Υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας, με σκοπό την αναζήτηση πόρων για την κάλυψή του. Είναι χαρακτηριστικό ότι στους αναθεωρημένους πίνακες έργων του ΕΣΠΑ που ζητήθηκαν από την Περιφέρεια,  ο κ. Χατζημάρκος δεν προέβη σε καμία τροποποίηση όσον αφορά τα ενταγμένα έργα, ενώ με επιστολή του στο Υπουργείο Οικονομίας ζητά την αναπλήρωση των πόρων που περιεκόπησαν. 

Ερωτηθείς για τα έργα του Προγράμματος και ενδεχόμενους κινδύνους που αντιμετωπίζουν, ο κ. Περιφερειάρχης δήλωσε: «Δεν θα υπάρξει ποτέ δική μου υπογραφή σε ζήτημα που να «σκοτώνει» δράσεις ανάπτυξης σε νησιά. Το τρέχον Πρόγραμμα που αφορά τα νησιά,  δεν θα επιτρέψουμε να διακινδυνεύσει,  θα συνεχιστεί και  θα ολοκληρωθεί. Το επόμενο διάστημα θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να λάβει τις αποφάσεις εκείνες που θα καλύψουν την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Πρόγραμμά της. Δεν χρειάζεται να πείσουμε κανέναν  για το αυτονόητο. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης να προχωρήσουν» 

Νησιωτικότητα 

Στην νησιωτικότητα, ως κρίσιμο ζήτημα που πρέπει να αναδειχθεί στις Βρυξέλλες, αναφέρθηκε ο κ. Χατζημάρκος, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, που τίθεται σταδιακά σε ισχύ από την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου, μέσα σε ένα κλίμα ασάφειας και συγκεχυμένων, επί του παρόντος, πληροφοριών για τα νησιά στα οποία θα γίνει άμεση εφαρμογή.

«Είναι μια εξαιρετικά θλιβερή περίοδος αυτή που διανύουμε, σε ό,τι αφορά την νησιωτικότητα στην Ελλάδα. Τις επόμενες μέρες, το τελευταίο μέτρο νησιωτικότητας αρχίζει να καταρρέει, στην μοναδική χώρα της Ευρώπης που θα έπρεπε να έχει θέσει την νησιωτικότητα πάρα πολύ ψηλά στην ατζέντα της και στις πολιτικές της.  Η ανάδειξη του ζητήματος αυτού στην Ευρώπη, πέφτει στους δικούς μας ώμους και θα το χειριστούμε ανεξάρτητα από την ελληνική κυβέρνηση» ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος, ο οποίος προτίθεται να θέσει το ζήτημα στην Ένωση Ευρωπαϊκών Περιφερειών αλλά στην Ένωση Παράκτιων και Νησιωτικών Περιφερειών της Ευρώπης. 

Μεταναστευτικό 

Την αισιοδοξία του ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι σύντομα θα καταλήξουν σε μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το μείζον ζήτημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού, εξέφρασε ο Περιφερειάρχης, με δεδομένο η Ευρώπη δείχνει το τελευταίο διάστημα να έχει θέσει το πρόβλημα πολύ ψηλά στην ατζέντα της.

Στις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα στα αρμόδια κοινοτικά όργανα, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Όπως ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος στην συνέντευξη Τύπου, «ζητάμε από την Κομισιόν μια επιπλέον γραμμή  με την Ελλάδα, όχι μόνο χρηματοδότησης, αλλά και την απευθείας διασύνδεση των Περιφερειών που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, με τις αρμόδιες υπηρεσίες των Βρυξελλών. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλίσουμε τους πόρους που έχουμε ανάγκη, αλλά και την τεχνογνωσία, για να διαχειριστούμε αυτό το εξαιρετικά οξύ ζήτημα, που ήλθε για να μείνει».

{widget:social-share-button}

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ