back to top
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δηλώσεις Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου για τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη Νίσυρο

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΔηλώσεις Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου για τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη Νίσυρο

Γιώργος Χατζημάρκος: «Από τη Νίσυρο έγινε ένα σημαντικό βήμα για την κατάκτηση της νησιωτικότητας. Ο αγώνας για τα νησιά μας θα είναι διαρκής»

Με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στη Νίσυρο και τις εξαγγελίες που έγιναν από το μικρό νησί των Δωδεκανήσων, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Από την πρώτη μέρα της θητείας μας ως περιφερειακή αρχή, θέσαμε την νησιωτικότητα σε πρωταρχική θέση, τη θεμελιώδη αρχή πάνω στην οποία βασίζονται και κινούνται όλες οι δράσεις, οι πρωτοβουλίες, οι διεκδικήσεις μας.

Σήμερα, από τη Νίσυρο, έγινε ένα πρώτο βήμα. Είναι ένα πρώτο, απτό αποτέλεσμα των αγώνων μας. Όμως, μέχρι την πλήρη κατάκτηση του περιεχομένου της έννοιας «νησιωτικότητα», ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς.

Νησιωτικότητα σημαίνει ότι σε κάθε μικρή νησιώτικη κοινωνία πρέπει να εκπληρωθεί ο ουσιώδης όρος της Συνθήκης της Ρώμης, ο οποίος απετέλεσε και τον θεμέλιο λίθο της σύστασης της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης και περικλείεται στην φράση «χώρος ίσων ευκαιριών». Σήμερα, χώρος ίσων ευκαιριών στην νησιωτική Ελλάδα, δεν υφίσταται.

Βασικός, στρατηγικός μας στόχος παραμένει η ανάδειξη της νησιωτικότητας ως μιας ιδιαίτερης συνθήκης με μόνιμα χαρακτηριστικά, γεωγραφικού χαρακτήρα, τα οποία έχουν άμεση επίπτωση σε βασικούς συντελεστές αναπτυξιακής δυναμικής όπως είναι η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα των νησιών.

Η ανάδειξη όλων των ζητημάτων που συνθέτουν το περιβάλλον της νησιωτικής ζωής.

Η θέσπιση πολιτικών κοινωνικής σύγκλισης και συνοχής και όχι διεύρυνσης του χάσματος και των ανισοτήτων, με την μετατροπή της νησιωτικής Ελλάδας σε χώρο πραγματικά ίσων ευκαιριών.

Για όλα αυτά, ο αγώνας μας θα είναι συνεχής και επίμονος, για να δώσουμε στα νησιά το μέλλον και την προοπτική που αξίζουν, τις ευκαιρίες και την δυνατότητα να παράξουν αποτελέσματα όχι μόνο για τους νησιώτες, αλλά για τη χώρα μας συνολικά».

 

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ