back to top
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΠΑΤΜΟΣ: Στο 15ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΠΑΤΜΟΣ: Στο 15ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος

Σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Φεστιβάλ αποτελεί σημείο αναφοράς  για την θρησκευτική μουσική, στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς

Στην έναρξη του 15ου Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, στον Ιερό Χώρο της Αποκάλυψης, παραβρέθηκε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, το Σάββατο 27 Αυγούστου.

Πρόκειται για ένα  ιδιαίτερα σημαντικό όσο και ξεχωριστό Φεστιβάλ,  που συνδιοργάνωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με το Πνευματικό Κέντρο Πάτμου,  με Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον μαέστρο Άλκη Μπαλτά Μοναδικό στο είδος του στον ελλαδικό χώρο, κάθε χρόνο περιλαμβάνει εκδηλώσεις υψηλού πνευματικού και καλλιτεχνικού επιπέδου, που έχουν καταστήσει το Φεστιβάλ σημείο αναφοράς διεθνώς και πόλο έλξης πολλών επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Η έναρξη του Φεστιβάλ έγινε από την  Βυζαντινή Χορωδία «Οι Δομέστικοι Δράμας» και την Παραδοσιακή Χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Δράμας, που υπό την καθοδήγηση του πρωτοψάλτη Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ, οδήγησαν το κοινό στα μονοπάτια της βυζαντινής και της παραδοσιακής μουσικής.

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας παρουσιάστηκε το έργο «Αποκάλυψη του Ιωάννου», για πρώτη φορά στον χώρο όπου γράφτηκε, μέσα σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης. Πρόκειται για αποσπάσματα από την Αποκάλυψη του Ιωάννη μελοποιημένα από τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη Χαρίλαο Ταλιαδώρο, κορυφαίο ερμηνευτή της βυζαντινής μουσικής.

Στο δεύτερο μέρος ακούστηκαν ιστορικά παραδοσιακά τραγούδια, τραγούδια θρησκευτικού περιεχομένου και τραγούδια της ξενιτιάς και της προσφυγιάς, από τις δύο πλευρές του Αιγαίου. Πρόκειται για απόσπασμα της συναυλίας που δόθηκε στην Κωνσταντινούπολη από τον Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ και τον Βυζαντινό χορό “Οι Δομέστικοι της Δράμας” την Κυριακή της Ορθοδοξίας 20 Μαρτίου 2016, στο πλαίσιο της επετειακής συναυλίας «Πόλη… Ποιο Φως μας ενώνει» που οργάνωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο Φανάρι,  υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Συγκινημένος ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου ανέφερε στον χαιρετισμό του:

«Το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου απόλυτα ταυτισμένο με το Ιερό Νησί των Δωδεκανήσων, έναν εκ  των επτά σημαντικότερων προσκυνηματικών τόπων στην Ευρώπη,  αποτελεί σημείο αναφοράς  για την θρησκευτική μουσική, στο Αιγαίο, στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς.  Αναδεικνύει την ιερότητα του μαγευτικού χώρου που το δημιούργησε και  το φιλοξενεί,  παγκόσμιο σύμβολο πνευματικότητας . Αναδεικνύει το πολυδιάστατο του Νοτίου Αιγαίου.

Η καλλιτεχνική έκφραση της θείας πίστης και της προσευχής, σε όλο της το μεγαλείο.  Η προσευχή είναι ένα μεγάλο ταξίδι και ο καλύτερος καπετάνιος στο ταξίδι αυτό είναι ο πρωτοψάλτης Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ». 

Ο κ. Χατζημάρκος τόνισε πως η  Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συνδιοργανώνει και στηρίζει ενεργά τον θεσμό του Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής, δίπλα στους ανθρώπους που τον εμπνεύστηκαν, τον δημιούργησαν, τον καθιέρωσαν και  τον στηρίζουν όλη την δύναμη της ψυχής τους, με σκοπό την συνέχεια και την διαρκή εξέλιξή του.

Το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου  θα διαρκέσει μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ