back to top
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πάτμος: Παράδοση των αποθεματικών του Δήμου στην Τράπεζα Ελλάδος

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΠάτμος: Παράδοση των αποθεματικών του Δήμου στην Τράπεζα Ελλάδος

Δελτίο Τύπου: Την «παράδοση» του ποσού των 2 εκατομμυρίων ευρώ, από τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου Πάτμου  στην τράπεζα της Ελλάδος, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πάτμου, ελαφρά τη καρδία υποκύπτοντας στον εκβιασμό της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση  με υπουργική απόφαση,  που έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχης απόφασης της προηγούμενης Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ της 1/7/2019, προχωράει σε ωμό εκβιασμό στους Δήμους, απειλώντας τους ότι «ή ανοίγετε λογαριασμό στη Τράπεζα Ελλάδας όπου βάζετε τα ταμειακά σας διαθέσιμα  ή κλείνω την στρόφιγγα των χρηματοδοτήσεων…». Πρόκειται για μία καθαρά προκλητική ενέργεια, η οποία χρησιμοποιεί ως όμηρο τις λαϊκές ανάγκες και την μισθοδοσία των εργαζομένων στους Δήμους που καλύπτονται από τις επιχορηγήσεις του Κρατικού Προϋπολογισμού δηλαδή από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. Η Κυβέρνηση απειλεί έτσι με λουκέτο τις Υπηρεσίες του Δήμου και το σταμάτημα πληρωμής των εργαζομένων καθώς και τη χρηματοδότηση των έργων.  Η Υπουργική απόφαση ουσιαστικά μας λέει ότι τα ταμειακά αποθέματα των Δήμων, που σε ποσοστό 62% προέρχονται από την πρόσθετη φορολόγηση των λαϊκών οικογενειών (δημοτικά τέλη, φόροι κλπ) μπορούν να χρησιμοποιούνται από το αστικό κράτος όταν δεν έχει ρευστότητα πληρωμής των δανειστών, εξασφαλίζοντας παράλληλα τις ανάγκες των Τραπεζών.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Πάτμου καταγγέλλει την υπουργική απόφαση της Κυβέρνησης, τονίζοντας: ΄Τα χρήματα του Δήμου είναι για το λαό και τις ανάγκες του και όχι για τις Τράπεζες και τους δανειστές. Η κυβέρνηση εντάσσει και τα αποθεματικά των δήμων στους σχεδιασμούς και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου καλπάζοντας  στην λεωφόρο που  άνοιξε ο Συριζα.  Η ΝΔ,  που το 2016 μίλαγε για «ριφιφί» της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ για την αρπαγή των ταμειακών διαθέσιμων τώρα υλοποιεί την Υπουργική απόφαση της 1/7/2019 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και με την από 29/8/2019 απόφαση του Υφυπουργού της των Οικονομικών απλά μετέφερε την έναρξη από 1/9/2019 στις 1/10/2019. Προκαλεί εντύπωση η πρεμούρα της δημοτικής αρχής Πάτμου να παραδώσει τα ματωμένα πλεονάσματα, παρά την έστω με αστερίσκους, εκφρασμένη από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) αντίθεση στον εκβιασμό της κυβέρνησης. Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει ότι αυτή η πολιτική θα έχει τραγικά αποτελέσματα. Οι δήθεν αχρωμάτιστοι  και δήθεν  ανεξάρτητοι ταυτίζονται μέρα με την μέρα όλο και περισσότερο  με την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική. Γίνονται το μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας στο ρόλο της μαριονέτας, των τοποτηρητών και των κυβερνητικών υπαλλήλων, που δεν διεκδικούν αγωνιστικά τίποτα και δεν αναπτύσσουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία, πέραν από του να παίζουν το ρόλο του πιστού οσφυοκάμπτη  στις  κυβερνητικές εντολές. Σημασία έχει η στάση τους απέναντι στα καθημερινά εργατικά-λαϊκά και κοινωνικά  προβλήματα, απέναντι στις αιτίες και τη διέξοδο από την αντιλαϊκή πολιτική. Η στάση και η επιλογή στο κομβικό  ερώτημα «ανάπτυξη από ποιον και για ποιον»,   φέρνει στο προσκήνιο την πραγματική διαχωριστική γραμμή και ξεκαθαρίζει με ποιον ο καθένας τάσσεται.   

Η Λαϊκή Συσπείρωση Πάτμου διεκδικεί την κατάργηση της συγκεκριμένης νομοθεσίας και την πλήρη χρηματοδότηση των Δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να καλύπτουν πλήρως τις λαϊκές ανάγκες και τη μισθοδοσία των   εργαζόμενων  σε αυτούς. Πρότεινε δε στη τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ του Δήμου Πάτμου και εξακολουθεί να υποστηρίζει τη θέση   «της μεταφοράς ενός ελάχιστου μόνο ποσού των ταμειακών διαθέσιμων του Δήμου σε λογαριασμό, που θα ανοίξει στη Τράπεζα της Ελλάδος μπροστά στον κίνδυνο να μην κατατεθούν οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι υπέρ του Δήμου Πάτμου».

Επιπρόσθετα δεν είναι δυνατόν να μην αναφέρουμε και τις  τεράστιες ευθύνες της προηγούμενης δημοτικής αρχής, που υπερηφανευόταν για τα ματωμένα πλεονάσματα του δήμου, με ανταποδοτικά τέλη από τα υψηλοτέρα στην Ελλάδα, για την μη επιστροφή αυτών με έργα που θα έδιναν ανάσα στα λαϊκά νοικοκυριά, έργα μη επιλέξιμα για χρηματοδότηση από την Ε.Ε και το αστικό κράτος, γιατί δεν αποφέρουν τα προσδοκώμενα κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους, έργα όμως που θα ικανοποιούσαν τις λαϊκές ανάγκες.  Υποδομές για παράδειγμα σε σχολεία, έργα αντισεισμικής θωράκισης, δημιουργία  πάρκων και πρασίνου, αναστήλωση κτιρίων όπως του «Μανιά» και κατασκευή πολιτιστικού κέντρου, δημοτικής  βιβλιοθήκης.  Αντιπλημμυρικά έργα, ενίσχυση της αντιπυρικής προστασίας, επικαιροποίηση των σχεδίων πολιτικής προστασίας, παροχή κοινωνικών υπηρεσιών. Αλλά και έργα που θα στοχεύουν  στη προστασία του περιβάλλοντος, στη σωστή διαχείριση των  απορριμμάτων, με ενίσχυση της ανακύκλωσης και με διαλογή στην πηγή.

Δυστυχώς και με ευθύνη των εκλεγμένων, ασκείται  μια «κοινωνική πολιτική» που δεν δένεται με τις σύγχρονες ανάγκες του λάου μας, αλλά με τις στρατηγικές επιδιώξεις του κεφαλαίου που προωθούνται και εδώ. Προκαλεί αλγεινή εντύπωση η σύμπλευση εκ πεποιθήσεως της Δημοτικής αρχής και της συντριπτικής πλειοψηφίας του δημοτικού συμβούλιου με την εφαρμοζόμενη κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική. Η ευκολία με την όποια στρέφονται με κάθε ευκαιρία στην τσέπη του δημότη, στην εμπορευματοποίηση σειράς κοινωνικών αναγκών, την παράδοση τους στην επιχειρηματικότητα, ακολουθώντας κατά γράμμα τις οδηγίες των υπουργών, σε ρόλο διαχειριστή και υπαλλήλου. Θεωρούν τον Δήμο φοροεισπρακτικό μηχανισμό και επιχείρηση, που ως στόχο έχει τη μεγιστοποίηση του κέρδους. Έχουν καταπιεί αμάσητο το παραμύθι «της ανάπτυξης για όλους» της Ν.Δ,  και της   « δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης για όλους» του Σύριζα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ζητά την μείωση των τελών και φόρων, τη διαφοροποίηση τους με  κοινωνικά και ταξικά κριτήρια, με αντίστοιχες ελαφρύνσεις ή και  κατάργηση  αυτών για τους  φτωχούς και  αδύναμους. Τονίζουμε για πολλοστή φορά ότι οι Δήμοι δεν είναι επιχειρήσεις, θα έπρεπε δε να έχουν σαν κύρια αρμοδιότητα τους το σχεδιασμό και την διαχείριση τομέων κοινωνικής πολιτικής και τη λειτουργία βασικών υποδομών τους στη κατεύθυνση της επίλυσης  των  οξυμένων προβλημάτων  των φτωχών και μικρομεσαίων στρωμάτων και της κάλυψης των σύγχρονών αναγκών τους.

{loadmoduleid 270}

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ