back to top
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΚΟΒ Πάτμου ΚΚΕ: Ανακοίνωση για τα οξυμένα προβλήματα των κατοίκων της Πάτμου και των Λειψών στον τομέα Υγείας-Πρόνοιας

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΚΟΒ Πάτμου ΚΚΕ: Ανακοίνωση για τα οξυμένα προβλήματα των κατοίκων της Πάτμου και των Λειψών στον τομέα Υγείας-Πρόνοιας

Η ΚΟΒ Πάτμου του ΚΚΕ καταγγέλλει για πολλοστή φορά την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους κατοίκους των νησιών (Πάτμος, Λειψοί, Αγαθονήσι) και στα θέματα Υγείας- Πρόνοιας.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια και ιδιαίτερα την τελευταία εξαετία της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, ο τομέας της υγείας βρέθηκε στο επίκεντρο δραστικής μείωσης των κρατικών δαπανών, στο στόχαστρο της αντιλαϊκής στρατηγικής του κεφαλαίου, της Ε.Ε. και των αστικών κυβερνήσεων με στόχο να υπηρετηθούν οι σύγχρονες ανάγκες των μονοπωλίων. Γιατί το δικαίωμα του λαού σε σύγχρονες δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας αποτελεί κόστος και εμπόδιο για την κερδοφορία των μονοπωλίων.

Τραγική είναι η κατάσταση στο Κ.Υ. Πάτμου, που λειτουργεί με λιγότερο από το 1/5 του προσωπικού που προβλέπεται και με μεγάλες ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή. “Τρύπες” που επιτρέπουν την είσοδο της φιλανθρωπίας των ιδιωτών (ιδιώτες χορηγούν μηχανήματα και αντιδραστήρια, ακόμη και νοσηλεύτριες επιπλέον του μόνιμου ανθρώπινου δυναμικού, αμείβοντας τες για να λειτουργεί το Κ.Υ. Πάτμου σε 24ωρη βάρδια!). Ελλείψεις καταγράφονται σε ιατρικό προσωπικό, χαρακτηριστική είναι η έλλειψη παιδιάτρου για το Κ.Υ. Πάτμου, επί σειρά πολλών ετών. Αλλά και η κατάσταση που επικρατεί στο Ιατρείο Λειψών είναι εξίσου τραγική: Το Ιατρείο Λειψών είναι υποστελεχωμένο, χωρίς καν παρουσία μόνιμου ιατρού, αφού ο μοναδικός γιατρός βρίσκεται υπό μετακίνηση στο Κ.Υ. Πάτμου. Αυτή τη στιγμή δε το Ιατρείο λειτουργεί με προσωπικό μία μαία!

Οι τεράστιες ελλείψεις, στα παραπάνω νησιά, σε ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό βάζουν καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων. Οι υπάρχοντες γιατροί αφενός δεν μπορούν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες των κατοίκων και αφετέρου εξαντλούνται σωματικά και ψυχικά κάνοντας υπερωρίες και εφημερίες (για πολλές μάλιστα χρωστώνται δεδουλευμένα).

Με αφορμή την απόφαση του διοικητή της 2ης ΥΠΕ για μετακίνηση ιατρού που εφημέρευε (μοναδικός εφημερεύων!) από το Κ.Υ. Πάτμου στο Π.Π.Ι. Λειψών, λόγω έλλειψης γιατρού, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Πάτμου κινητοποίησε, στις 24 και 25 του Απρίλη, τους κατοίκους για να εμποδίσουν το γιατρό να επιβιβαστεί στο πλοίο για Λειψούς. Η αγανάκτηση και η οργή των κατοίκων είναι βέβαια απόλυτα δικαιολογημένη και αποκαλύπτει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την οξύτητα των συνεπειών στη ζωή της λαϊκής οικογένειας από την αντιμετώπιση της κρίσης σε όφελος του κεφαλαίου. Σε καμία περίπτωση όμως αυτή η αγανάκτηση δεν πρέπει να πάρει τα χαρακτηριστικά μια αποπροσανατολιστικής αντιπαράθεσης που αντί να συμβάλλει στην κοινή αγωνιστική δράση των κατοίκων των δυο νησιών για τη διεκδίκηση σύγχρονων, πλήρως εξοπλισμένων δομών υγείας, θα παγιδεύει τους κατοίκους των νησιών σε ανταγωνιστικές λογικές για το ποιος θα έχει ιατρική κάλυψη και ποιος όχι με δεδομένο ότι το υπάρχον ιατρικό προσωπικό δεν επαρκεί.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή στήριξε και στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων της περιοχής μας για αποκλειστικά δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Καλούμε για άλλη μια φορά τους κατοίκους των δυο νησιών, με βαθύ αίσθημα αλληλεγγύης μεταξύ τους στη βάση των κοινών προβλημάτων και μακριά από τις αυταπάτες που καλλιεργούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις και τοπικές αρχές ανακυκλώνοντας τα προβλήματα και προσπαθώντας να εκτονώσουν τη λαϊκή αγανάκτηση και δυσαρέσκεια σε ανώδυνες για το σύστημα λύσεις, να πάρουν εδώ και τώρα την κατάσταση στα χέρια τους, και μαζί με τους εργαζόμενους στις δομές υγείας να διεκδικήσουν οργανωμένα αυτά που τους ανήκουν, δηλαδή σύγχρονη, δωρεάν, καθολική περίθαλψη υγείας, που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες του πληθυσμού.

Απαιτούμε, με ευθύνη του κράτους, την άμεση στελέχωση του Κέντρου Υγείας Πάτμου, καθώς και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων Λειψών και Αγαθονησίου με το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Την κάλυψη των ελλείψεων σε ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Ταυτόχρονα καλούμε σε συντονισμό και οργάνωση της πάλης τους όχι μόνο τους κατοίκους της Πάτμου και των Λειψών, αλλά και των γύρω νησιών Αγαθονησίου, Λέρου, Καλύμνου, που αντιμετωπίζουν επίσης εκρηκτικά προβλήματα στον τομέα της Υγείας, ώστε να παλέψουμε από κοινού κλιμακώνοντας τον αγώνα μας, για ένα ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας-πρόνοιας, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

{widget:social-share-button}

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ