back to top
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Η σιωπή… της Πάτμου

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΗ σιωπή... της Πάτμου

Στο νησί της Πάτμου μάς μεταφέρει η νέα ταινία της Αντζελα Ισμαήλου «Η πόλη της σιωπής» που πραγματοποιεί απόψε την επίσημη πρεμιέρα της στο πλαίσιο του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας. 

Πρόκειται για την πρώτη ταινία μυθοπλασίας της σκηνοθέτιδος που το 2009 είχε παρουσιάσει το ντοκιμαντέρ της «Great directors» στα φεστιβάλ των Κανών και της Βενετίας. Η «Πόλη της σιωπής» γυρίστηκε στο Νησί της Αποκάλυψης πριν από δύο χρόνια, έχει διεθνές καστ, με την υποψήφια για Οσκαρ Σάρα Μάιλς («Η κόρη του Ράιαν»), τον Μπέρναρντ Χιλ («Τιτανικός»), τον Σον Μπένσον και τον Ερικ Γουίλντπρετ στους βασικούς ρόλους, ενώ από ελληνικής πλευράς παίζουν οι Γιάννης Βόγλης (στην τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση), Ρούλα Πατεράκη και Δημήτρης Λιγνάδης. Το κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας υποδύεται η ίδια η σκηνοθέτις.

«Η αφετηρία της ταινίας ήταν ο χαμός ενός συγγενικού μου προσώπου. Το ίδιο βιώνει και η Δάφνη στην ταινία και από εκεί ξεκινάει το ταξίδι της – να φύγει από τη ζωή που κάνει και να προβεί σε μια ανακατάταξη», μας λέει η Αντζελα Ισμαήλου.

«Η Πάτμος αποτέλεσε φυσικό τοπίο δράσης για το σενάριο οπως το έγραψα, εκεί ο χρόνος, όπως και στην ταινία μου, μοιάζει να σταματά, αυτό ήθελα να πετύχω με το σκηνικό της παλιάς πόλης που στέκεται απαλλαγμένη από κάθε εξέλιξη αιώνες τώρα», περιγράφει η σκηνοθέτις. «Μέσα σε αυτήν τη φορτισμένη γαλήνη αλλά και μυστικότητα και τη στοιχειωμένη θρησκευτική μνήμη της Αποκάλυψης οι ήρωες της ταινίας μου λειτουργούν συμβολικά ο καθένας για τη δική του προσωπική κάθαρση. 

Η ταινία μου διαπραγματεύεται με όλα αυτά τα αναπάντητα ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης σε μια στιγμή που ο στοχασμός και η υπαρξιακή αναζήτηση έχουν φιμωθεί στο θορυβώδες τοπίο του ανεγκέφαλου μετα-πολιτισμού της ασυναφούς εποικοινωνίας και της ανούσιας εικόνας», συνεχίζει.

Το δράμα

Τι πραγματεύεται όμως η «Πόλη της σιωπής»; Το υπαρξιακό δράμα της Ισμαήλου διασταυρώνει τις ιστορίες τριών ανθρώπων στην Πάτμο, με την απομονωμένη από την κοινωνία Δάφνη να βρίσκεται στο επίκεντρο. Τη μυστηριώδη γυναίκα που αναζητά στο νησί την προσωπική της κάθαρση θα συναντήσουν δύο άντρες, ένας προτεστάντης ιέρας και ένας Ισπανός ταυρομάχος, που με τη σειρά τους έχουν φτάσει στο νησί με διαφορετικούς στόχους.

«Είναι μια ταινία με θεματολογία διεθνή, που διαδραματίζεται στο φυσικό τοπίο της Πάτμου από μια Ελληνίδα σκηνοθέτιδα», σχολιάζει η Αντζελα Ισμαήλου για το φιλμ, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της UΝESCO και είναι αγγλόφωνη, ανεξάρτητη παραγωγή, με χρηματοδότηση από ιδιώτες καθώς και από τον ΕΟΤ. Η έξοδός του στις ελληνικές αίθουσες έχει προγραμματιστεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο από τη Village.

Πηγή: ethnos.gr | Αντα Δαλιάκα

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ