back to top
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Με καταλογισμούς απειλούνται πρ. παράγοντες του Δήμου Λειψών!

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΜε καταλογισμούς απειλούνται πρ. παράγοντες του Δήμου Λειψών!

Στο στάδιο της ολοκλήρωσης είναι η έκδοση καταλογιστικής πράξης απευθείας από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε υπόλογους αιρετούς και υπαλλήλους του Δήμου Λειψών.

Ολοκληρώθηκε σύμφωνα με τις πληροφορίες ο έλεγχος παραστατικών, στοιχείων και έγγραφων εξηγήσεων που έδωσαν οι υπόλογοι, συμπεριλαμβανομένου και του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας στο περιφερειακό συμβούλιο, πρώην δημάρχου Λειψών κ. Μπενέτου Σπύρου μετά τον κατασταλτικό έλεγχο που διενεργήθηκε και τα φύλλα μεταβολών και ελλείψεων, που ακολούθησαν, με τα οποία απειλούνται με καταλογισμούς «μαμούθ».

Το ύψος του επαπειλούµενου καταλογισµού στον πρώην  δήµαρχο Λειψών και σε 20 δηµοτικούς συµβούλους και υπαλλήλους του Δήµου είναι απίστευτο. Στον Δήµο Λειψών είχαν αποσταλεί συγκεκριμένα Φύλλα Μεταβολών και Ελλείψεων του επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου σύµφωνα µε τα οποία πραγµατοποιήθηκαν δαπάνες ύψους 2,1 εκατ. ευρώ, που δεν κρίνονται σύννοµες.

Ο κ. Σπύρου έχει ήδη αποστείλει στο Ελεγκτικό Συνέδριο πλήθος παραστατικών αλλά και πολυσέλιδη επιστολή με την οποία διαμαρτύρεται για την αντιμετώπισή του από την πολιτεία αλλά και για την αυστηρότητα με την οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος, ζητώντας αναθεώρηση των Φύλλων Μεταβολών και Ελλείψεων.
Ήδη αρμοδίως ελέγχονται οι ισχυρισμοί, που έχει αναπτύξει και τα στοιχεία που προσκόμισε, ενώ εξετάζεται αν ορισμένες από τις δαπάνες εμπίπτουν στις διατάξεις νόμων, που εκδόθηκαν για την κατ’ εξαίρεση νομιμοποίηση τους.

Ο επί επτά συνεχόμενες τετραετίες δήμαρχος Λειψών κ. Σπύρου έχει πάντως δηλώσει έτοιμος να σηκώσει τη «σημαία της αυτοδιαχείρισης».

Προανήγγειλε στο περιοδικό «Αυτοδιοίκηση» ότι θα καλέσει τους νησιώτες σε συνέλευση για να τους εκθέσει την κατάσταση του Δήμου και το ρόλο του κεντρικού κράτους στην εύρυθμη λειτουργία του, παρά τα… εύρυθμα οικονομικά του: δε χρωστά τίποτε, δεν οφείλει καμία εισφορά σε κανένα Ταμείο, και έχει κάτω από 2% των τακτικών εσόδων του σε ταμειακές υποχρεώσεις, και παρόλα αυτά δεν έχει… προσωπικό.

«Θα τους πω να διαχειριστούμε το Δήμο μας, την κοινωνία μας, έτσι όπως είναι, και μάλιστα θα προτείνω να κηρύξουμε «persona non grata» όλους εκείνους τους πολιτικούς που θα θελήσουν να περάσουν από το νησί και να μας… τάξουν. Τι άραγε;», δήλωσε.
Όπως τόνισε, σκοπός του είναι να καλέσει τους κατοίκους να διαχειριστούν από μόνοι τους υπηρεσίες του Δήμου, στις οποίες υπάρχει ανάγκη. «Δε θα περιμένω να μου εγκρίνουν μια πρόσληψη, και την ίδια στιγμή να έχω γεμίσει σκουπίδια στο νησί», λέει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει: «Θα το ρίξω στην «τρελή», όπως κάνουν και οι κυβερνώντες μας. Θα κάνω στην άκρη τον ταμία, θα φωνάξω τον κόσμο, θα του πω αυτά τα λεφτά έχουμε, ελάτε να κάνουμε το Δήμο να λειτουργήσει. Δε θα περιμένω το κράτος. Έξω το κράτος».
«Επειδή τους Λειψούς τους γνωρίσανε από τη «γιάφκα» του Γιωτόπουλου, ως δήμαρχος, αλλά και ως κάτοικοι του ακριτικού νησιού, σήμερα έπειτα από τόσα χρόνια, έχουμε το δικαίωμα να μιλάμε για τις «γιάφκες» των κομμάτων της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας που παρήξαν «κωλοπαιδαρία», αλητεία, και όχι πολιτικά υποκείμενα και σκεπτόμενους ανθρώπους».

Θυμίζουμε ότι το όλο ζήτημα είχε προσλάβει πανελλήνια διάσταση και από άρθρο με τίτλο «Ζιζάνια και ανατροπές», του δημοσιογράφου κ. Γ. Παπαχρήστου στα Νέα.
Είχε υποστηρίξει συγκεκριμένα ότι η υποψηφιότητα Σύρου είχε προκαλέσει ισχυρές αναταράξεις μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ του βορείου συγκροτήματος των Δωδεκανήσων και ανέφερε ότι στην Κω πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνέλευση των στελεχών του κόμματος, με την συμμετοχή των κ.κ. Κώστα Μπούκα υπεύθυνου οργανωτικού και κ. Παναγιώτη Σκούτα.

Υποστήριξε ότι στη συνάντηση αυτή υπήρξαν διαμαρτυρίες ότι πρόκειται για αντιδημοκρατική επιλογή, ότι υπήρξε παράκαμψη των διαδικασιών, ενώ είχε κάνει ιδιαίτερη μνεία στο θέμα του επαπειλούμενου καταλογισμού από το Ελεγκτικό Συνέδριο αλλά και αορίστως σε κάποιες θέσεις που έχει εκφράσει για τους μετανάστες και για τις οποίες θα πρέπει να ερωτηθεί.

ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΟΥΣ  ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Μέσα στο προσεχές διάστημα θα πρέπει να αναμένονται σοβαρές εξελίξεις και σε άλλους Δήμους ακριτικών νησιών.

Το θέµα έχει τεράστιες διαστάσεις αν αναλογιστεί κανείς ότι ο επίτροπος του Ελεκτικού Συνεδρίου στα Δωδεκάνησα αναμένεται να εκδώσει καταλογιστικές πράξεις στους Δήμους Κάσου, Σύµης, Πάτµου και Χάλκης.

Στον Δήµο Σύµης έχουν κοινοποιηθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο 9 φύλλα µεταβολών και ελλείψεων, µετά την ολοκλήρωση κατά προτεραιότητα έκτακτου δειγµατοληπτικού διαχειριστικού κατασταλτικού ελέγχου της οικονοµικής διαχείρισης των οικονοµικών ετών 2000 έως και 2008.

Φύλλα µεταβολών και ελλείψεων µε τα οποία αποδίδονται ευθύνες για παράνοµες δαπάνες σε δηµοτικούς συµβούλους έχουν αποσταλεί στους Δήµους Κάσου και Χάλκης µετά την ολοκλήρωση κατά προτεραιότητα έκτακτου δειγµατοληπτικού διαχειριστικού κατασταλτικού ελέγχου στις χρήσεις των οικονοµικών ετών 2000 έως και 2008. Όπως έγινε γνωστό 6 φύλλα µεταβολών και ελλείψεων έχουν αποσταλεί σε δηµοτικούς συµβούλους των τελευταίων δύο δηµοτικών συµβουλίων αλλά και σε υπαλλήλους των οικονοµικών υπηρεσιών του Δήµου Πάτµου, που καλούνται να δικαιολογήσουν δαπάνες ύψους 1,8 εκατ. ευρώ που έχουν κριθεί παράνοµες. Οι έλεγχος που διενεργήθηκε αφορά στις οικονοµικές χρήσεις των ετών 2000- 2005.

Με 8 φύλλα µεταβολών και ελλείψεων καταλογίζονται ποσά «µαµούθ» στην πρώην δήµαρχο Χάλκης, σε δηµοτικούς συµβούλους και υπαλλήλους, για δαπάνες που έχουν κριθεί παράτυπες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι έχουν κριθεί παράνοµες δαπάνες ακόµη και για τον καθαρισµό και συντήρηση των δηµοτικών αφοδευτηρίων!!

Πηγή: dimokratiki.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ