back to top
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΛΕΙΨΟΙ: Ερώτηση Κόνσολα για την τοποθέτηση γιατρού και τις ελλείψεις υγειονομικού και φαρμακευτικού υλικού

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΛΕΙΨΟΙ: Ερώτηση Κόνσολα για την τοποθέτηση γιατρού και τις ελλείψεις υγειονομικού και φαρμακευτικού υλικού

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, αναδεικνύοντας τις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού, αλλά και υγειονομικού και φαρμακευτικού υλικού στους Λειψούς.

Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι οι ανάγκες δημόσιας υγείας στους Λειψούς καλύπτονται από έναν στρατεύσιμο γιατρό, ο οποίος, όμως, αναμένεται να απολυθεί σε λίγο καιρό με αποτέλεσμα να κινδυνεύει το νησί να μείνει χωρίς γιατρό.

Τονίζει ότι οι Λειψοί είναι το μοναδικό νησί στο οποίο έχει καταγραφεί ένας μεγάλος αριθμός παιδιών αναλογικά με τον πληθυσμό τους, αφού με βάση τα στοιχεία της απογραφής του 2011 μεταξύ των 784 κατοίκων βρίσκονται 200 παιδιά κάτω από 18 χρονών, κάτι που καθιστά απαραίτητα και την παρουσία παιδιάτρου.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κόνσολας  η τοποθέτηση παιδιάτρου θα ήταν ένα ουσιαστικό, όσο και συμβολικό μήνυμα της Πολιτείας, σε μια εποχή που η δημογραφική γήρανση εξελίσσεται σε κορυφαίο πρόβλημα για τη χώρα, πέρα από τους λόγους εθνικής σημασίας που επιβάλλουν την ενίσχυση των δομών υγείας στις νησιωτικές περιοχές.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου απευθύνει τα εξής ερωτήματα στον Υπουργό Υγείας:

  1. Εάν γνωρίζει το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί μετά τη λήξη της θητείας του στρατεύσιμου ιατρού που καλύπτει αυτή τη στιγμή τις ανάγκες της δημόσιας υγείας στους Λειψούς. Ποιος είναι ο προγραμματισμός του Υπουργείου;
  2. Αν προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία για την τοποθέτηση ιατρού γενικής ιατρικής αλλά και παιδιάτρου στο νησί.
  3. Με ποιο τρόπο προτίθεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ελλείψεων σε υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό. 

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα:


Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Υγείας 

ΘΕΜΑ: «Τοποθέτηση γιατρού στους Λειψούς και κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των κατοίκων» 

Κύριε Υπουργέ, 

Οι ανάγκες δημόσιας υγείας στους Λειψούς καλύπτονται από έναν στρατεύσιμο γιατρό, ο οποίος, όμως, αναμένεται να απολυθεί σε λίγο καιρό, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει το νησί να μείνει χωρίς γιατρό.

Οι Λειψοί πέρα από τους 800 μόνιμους κατοίκους προσελκύουν εκατοντάδες επισκέπτες τη θερινή περίοδο, κάτι που σημαίνει ότι οι ανάγκες παροχής υπηρεσιών υγείας αυξάνονται.

Αξίζει, επίσης, να επισημανθεί ότι οι Λειψοί είναι το μοναδικό νησί στο οποίο έχει καταγραφεί ένας μεγάλος αριθμός παιδιών αναλογικά με τον πληθυσμό τους. Με βάση τα στοιχεία της απογραφής του 2011 μεταξύ των 784 κατοίκων βρίσκονται 200 παιδιά κάτω από 18 χρονών, κάτι που καθιστά απαραίτητα και την παρουσία παιδιάτρου.

Η τοποθέτηση παιδιάτρου θα ήταν ένα ουσιαστικό, όσο και συμβολικό μήνυμα της Πολιτείας, σε μια εποχή που η δημογραφική γήρανση εξελίσσεται σε κορυφαίο πρόβλημα για τη χώρα, πέρα από τους λόγους εθνικής σημασίας που επιβάλλουν την ενίσχυση των δομών υγείας στις νησιωτικές περιοχές.

Πέρα από τις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στο νησί καταγράφονται και ελλείψεις φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ελλείψεις αυτές καλύπτονται από χορηγίες ιδιωτών και εθελοντικών οργανώσεων. 

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός 

  1. Εάν γνωρίζει το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί μετά την λήξη της θητείας του στρατεύσιμου ιατρού που καλύπτει αυτή τη στιγμή τις ανάγκες της δημόσιας υγείας στους Λειψούς. Ποιος είναι ο προγραμματισμός του Υπουργείου;
  2. Αν προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία για την τοποθέτηση ιατρού γενικής ιατρικής αλλά και παιδιάτρου στο νησί.
  3. Με ποιο τρόπο προτίθεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ελλείψεων σε υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό.

Ο Ερωτών Βουλευτής 

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ