back to top
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΛΕΙΨΟΙ: Επιστολή Δημάρχου στον Πρωθυπουργό για την αύξηση του ΦΠΑ

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΛΕΙΨΟΙ: Επιστολή Δημάρχου στον Πρωθυπουργό για την αύξηση του ΦΠΑ

Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης απέστειλε ο Δήμαρχος Λειψών κ. Φώτης Μάγγος σχετική με την επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά μας.

Συγκεκριμένα, στην εν λόγω επιστολή αναφέρονται τα εξής:


ΠΡΟΣ:

1. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

κο ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ 

2. ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

κο ΙΩΑΝΝΗ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ 

3. ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

κο ΕΥΚΛΕΙΔΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ 

4. ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

κο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ

Θέμα : «Ύστατη έκκληση-παράκληση για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας»

Κύριε πρωθυπουργέ, κύριε αντιπρόεδρε και κύριοι υπουργοί, σας κάνουμε εναγωνίως ύστατη έκκληση να μην σφίξετε ακόμη περισσότερο τη θηλιά στο λαιμό των νησιωτών, στερώντας τους το ελάχιστο οξυγόνο που τους κρατά ζωντανούς πάνω στις διάσπαρτες κουκίδες του Αιγαίου οι οποίες όμως συνιστούν τη φυσιογνωμία και το χαρακτήρα της Ελλάδας μας.

Καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κανένα μνημόνιο δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιτρέψει την κατάφορα άδικη άμβλυνση αυτής της ανισότητας ανάμεσα στους κατοίκους μιας χώρας,  τη στιγμή που σε όλες τις χώρες της Ευρώπης με περιφερειακή δομή εφαρμόζονται ειδικές πολιτικές με σκοπό την καταστατική υποχρέωση της για σύγκλιση και  συνοχή μεταξύ των κρατών που την αποτελούν αλλά και μεταξύ των πολιτών της.

Η αναγκαιότητα για επιβολή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά είχε προκύψει από την παραδοχή ότι το μεταφορικό κόστος ανθρώπων και αγαθών  είναι πολύ υψηλό

Γνωρίζετε καλά ότι όσο μικρότερος είναι ένας τόπος τόσο λιγότερα προϊόντα παράγει ,και αυτό έχει σαν συνέπεια όλα τα είδη να μεταφέρονται διά θαλάσσης. Όμως αυτό επιβαρύνει και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά την αξία των ίδιων των προϊόντων.

Η διατήρηση λοιπόν των ανωτέρω συντελεστών ΦΠΑ στα μικρά νησιά δίνει μια ανάσα στους κατοίκους προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο υψηλό κόστος διαβίωσης που προκύπτει από αυτή  την ιδιαιτερότητα.

Όταν κλείνει κάθε χρόνο η αυλαία του καλοκαιριού , όταν σαλπάρει κι ο τελευταίος επισκέπτης, όταν τα δρομολόγια των πλοίων αραιώνουν και τα καιρικά φαινόμενα αρχίζουν να  γίνονται έντονα και να δημιουργούν τα γνωστά προβλήματα τότε τελειώνει και το παραμύθι στο οποίο είχαμε αρχίσει και εμείς να πιστεύουμε ότι ζούμε και ερχόμαστε αντιμέτωποι με την άλλη πραγματικότητα, του Χειμώνα, που είναι αμείλικτη.

Κύριε πρωθυπουργέ και κύριοι υπουργοί πρέπει να γνωρίζετε ότι οι αριθμοί δε λένε πάντα την αλήθεια και στην περίπτωση μας λένε τραγικά ψέματα. Λένε δηλαδή ότι ο κάτοικος των Αρκιών ή του Αγαθονησίου είναι πιο πλούσιος επειδή το νησί του ανήκει στην πιο «πλούσια»  Περιφέρεια, αυτή του  Νοτίου Αιγαίου.

Λένε με άλλα λόγια ότι τα εκατομμύρια που εισπράττουν οι μεγάλες επιχειρηματικές αλυσίδες, οι μεγαλοξενοδόχοι και οι πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται  στα κοσμικά νησιά, είναι πραγματικό χρήμα  που διανέμεται σε όλους τους κατοίκους της συγκεκριμένης Περιφέρειας.

Είμαστε η χώρα της αντίφασης.

Πρέπει να εξηγήσετε ειδικά στους κατοίκους των πολύ μικρών νησιών πώς είναι δυνατόν να θεωρούνται οι πιο πλούσιοι κάτοικοι της Ελλάδος, από την μια, και απ΄ την άλλη να μην έχουν γιατρό από λίγες μέρες μέχρι και δώδεκα μήνες το χρόνο (Αρκοί, Μαράθι κ.α), να μην έχουν συγκοινωνία για εβδομάδες, να μην έχουν ρεύμα για ολόκληρα εικοσιτετράωρα, να μην έχουν ίσες ευκαιρίες στην παιδεία. Εξαιρώντας τα μικρά και απομακρυσμένα νησιά από αυτή την κατάργηση δεν  μας κάνετε ειδική μεταχείριση αλλά μάλλον δίκαιη.

Κανείς δεν πιστεύει ότι η σωτηρία της χώρας μας εξαρτάται από τις μικρές εξαιρέσεις που αφορούν τις  εσχατιές της.

Είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα παρασυρθείτε από την δίνη των περιστάσεων. Δεν θα υποκύψετε σε ατελέσφορες και ισοπεδωτικές λογιστικές λογικές.

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των Άνισων.» (Αριστοτέλης)

Με εκτίμηση,

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

 

Φώτιος Μιχ. Μάγγος

 

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ