Διεθνής κατακραυγή δέχεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τους ηγέτες ΗΠΑ, Βρετανίας και Γερμανίας να κατακρίνουν την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για επίθεση στη χώρα. Ειδικότερα:
Ο Μπάιντεν καταγγέλλει ότι ο Πούτιν επέλεξε να εξαπολύσει “πόλεμο εκ προμελέτης”
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι “επέλεξε” να εξαπολύσει “έναν πόλεμο εκ προμελέτης” εναντίον της Ουκρανίας, μερικά λεπτά μετά το έκτακτο διάγγελμα του ενοίκου του Κρεμλίνου που ανακοίνωσε ότι διέταξε την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία.
Καταδικάζοντας την “αδικαιολόγητη επίθεση” της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο κ. Μπάιντεν τόνισε ότι ο πόλεμος αυτός θα φέρει “καταστροφικά δεινά και απώλειες ανθρωπίνων ζωών”.
“Η Ρωσία φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τον θάνατο και την καταστροφή που θα προκαλέσει αυτή η επίθεση”, επέμεινε. “Ο κόσμος θα ζητήσει η Ρωσία να λογοδοτήσει”, πρόσθεσε.
Πρόσθεσε πως θα εκφραστεί αργότερα σήμερα σχετικά με τις “συνέπειες” που θα έχει ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, τα μέτρα που θα επιβληθούν από την Ουάσινγκτον σε συντονισμό με τους συμμάχους τους.
Μπόρις Τζόνσον: Ο Πούτιν επέλεξε τον δρόμο της αιματοχυσίας
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον καταδίκασε σήμερα τις “φρικιαστικές εξελίξεις στην Ουκρανία”, εκτιμώντας ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν “επέλεξε τον δρόμο της αιματοχυσίας και της καταστροφής εξαπολύοντας αυτή την απρόκλητη επίθεση”.
“Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί μας θα αντιδράσουν με αποφασιστικό τρόπο”, πρόσθεσε μέσω Twitter, διευκρινίζοντας ότι συνομίλησε νωρίτερα σήμερα με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο Τζόνσον θα προεδρεύσει σήμερα το πρωί μιας συνεδρίασης τους συμβουλίου διαχείρισης κρίσεων (COBRA) προκειμένου να αποφασιστεί “η απάντηση” στις “φρικτές επιθέσεις” της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.
Ο Μακρόν καλεί τη Ρωσία να τερματίσει αμέσως τις στρατιωτικές ενέργειες στην Ουκρανία
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε τις στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία και κάλεσε τη Μόσχα να τις τερματίσει αμέσως.
“Η Γαλλία καταδικάζει έντονα την απόφαση της Ρωσίας να ξεκινήσει πόλεμο με την Ουκρανία. Η Ρωσία πρέπει να τερματίσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της”, έγραψε ο Μακρόν στον λογαριασμό του στο Twitter.
Σολτς: “Κατάφωρη παραβίαση” του διεθνούς δικαίου η “απρόκλητη” επίθεση της Ρωσίας
Ο καγκελάριος της Γερμανίας, ο Όλαφ Σολτς, χαρακτήρισε τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση που άρχισε σήμερα στην Ουκρανία “κατάφωρη παραβίαση” του διεθνούς δικαίου και μίλησε για “μαύρη ημέρα” για ολόκληρη την Ευρώπη.
“Η Γερμανία καταδικάζει με τον πιο σθεναρό τρόπο” την επίθεση που διέταξε με “αδίστακτο” τρόπο ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και εκφράζει “αλληλεγγύη στην Ουκρανία και στους πολίτες της”.
Πρόσθεσε ότι θα συζητηθεί με τους εταίρους της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην G7 για τα μέτρα που η Δύση προειδοποιούσε πως θα επέβαλε στη Ρωσία σε περίπτωση επίθεσης.
Μπερμπόκ: Ο κόσμος “δεν θα ξεχάσει” τις στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία
Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα “δεν θα ξεχάσει” τις στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.
“Επιτιθέμενη στην Ουκρανία, η Ρωσία παραβιάζει τους πιο στοιχειώδεις κανόνες της διεθνούς τάξης. Η παγκόσμια κοινότητα δεν θα ξεχάσει αυτή την ημέρα. Θα ανταποκριθούμε μαζί με τους εταίρους μας. Όλη η αλληλεγγύη μας είναι προς την Ουκρανία”, δήλωσε η ΥΠΕΞ.
Ο Στόλντενμπεργκ καταδικάζει την “ασύνετη και απρόκλητη επίθεση” της Ρωσίας
Στην καταδίκη της “ασύνετης και απρόκλητης επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία” προχώρησε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι “θέτει σε κίνδυνο αναρίθμητες ζωές αμάχων”.
“Για άλλη μια φορά, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις μας και τις άοκνες διπλωματικές προσπάθειές μας, η Ρωσία επέλεξε τον δρόμο της επιθετικότητας εναντίον μιας κυρίαρχης και ανεξάρτητης χώρας” αναφέρει ο κ. Στόλτενμπεργκ.
Προσθέτει ότι “πρόκειται για σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και σοβαρή απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια. Καλώ τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική της δράση και να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας”.
“Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των επιθετικών ενεργειών της Ρωσίας. Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας σε αυτή την τρομερή στιγμή. Το ΝΑΤΟ θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσει και να υπερασπιστεί όλους τους συμμάχους (του)”, καταλήγει ο ΓΓ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Καταδικάζουν την “αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας” Φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ
Την “αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία” καταδικάζουν με κοινή ανάρτησή τους στο Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ.
“Καταδικάζουμε σθεναρά την αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε αυτές τις σκοτεινές ώρες, οι σκέψεις μας είναι στην Ουκρανία και στις αθώες γυναίκες, άνδρες και παιδιά καθώς αντιμετωπίζουν αυτήν την απρόκλητη επίθεση και φοβούνται για τη ζωή τους. Το Κρεμλίνο θα λογοδοτήσει”, ανέφεραν.
Γκουτέρες προς Πούτιν: Εν ονόματι της ανθρωπότητας, σταματήστε αυτόν τον πόλεμο
Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο της Ρωσίας να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία “εν ονόματι της ανθρωπότητας”, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι διέταξε να διεξαχθεί στρατιωτική επιχείρηση.
“Πρόεδρε Πούτιν, εν ονόματι της ανθρωπότητας, διατάξτε τους στρατιώτες σας να γυρίσουν πίσω στη Ρωσία”, δήλωσε ο κ. Γκουτέρες μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ήταν αφιερωμένη στην ουκρανική κρίση.
Οι συνέπειες αυτού του πολέμου θα είναι καταστροφικές για την Ουκρανία και θα καταφέρουν σοβαρό πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.
Η Ιταλία κάνει λόγο για “αδικαιολόγητη” επίθεση
Η Ιταλία καταδίκασε την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία χαρακτηρίζοντάς την “αδικαιολόγητη” και συνεργάζεται με τους ευρωπαίους και τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους της για να απαντήσουν άμεσα ενωμένοι και με αποφασιστικότητα, δήλωσε σήμερα ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.
Καταδίκη Νορβηγίας-Ιαπωνίας
Την επίθεση καταδίκασε και η Νορβηγία, μέλος του ΝΑΤΟ που συνορεύει με τη Ρωσία στην Αρκτική.
“Η Ρωσία έχει την πλήρη και απόλυτη ευθύνη για το ότι έφερε την Ευρώπη σε αυτή την πολύ ζοφερή κατάσταση”, ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε.
Ξεχωριστά, το νορβηγικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι μεταφέρει την πρεσβεία του στην Ουκρανία από την πρωτεύουσα Κίεβο στην δυτική πόλη Λβιβ.
Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ιαπωνία καταδικάζει σφόδρα τις μονομερείς ενέργειες της Ρωσίας και πρόσθεσε ότι έδωσε εντολές στις αρμόδιες ιαπωνικές αρχές να κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των ιαπώνων πολιτών στην Ουκρανία.
“Με τον σφοδρότερο δυνατό τρόπο” καταδίκασε την ρωσική επίθεση και η Σλοβακία μέσα από σημερινή ανάρτηση στο Twitter του πρωθυπουργού Εντουαρντ Χέγκερ.
“Σε καιρούς που ο δημοκρατικός κόσμος θέλει να ζήσει ειρηνικά, η Ρωσία επιθυμεί τον πόλεμο. Είμαστε έτοιμοι και θα ενεργήσουμε ενωμένοι”, έγραψε.
Καταδικάζουν Τσεχία, Πολωνία και Ρουμανία
Χώρες της κεντρικής Ευρώπης καταδίκασαν σήμερα την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, με την Πολωνία να ζητά τις “σφοδρότερες δυνατές κυρώσεις” κατά της Ρωσίας και τον Τσέχο υπουργό Εξωτερικών να κάνει λόγο για “βάρβαρη ενέργεια επιθετικότητας”.
“Πρέπει άμεσα να απαντήσουμε στην εγκληματική επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Η Ευρώπη και ο ελεύθερος κόσμος πρέπει να σταματήσουν τον Πούτιν. Το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει τις σφοδρότερες δυνατές κυρώσεις”, δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέσκι.
Ο Τσέχος πρωθυπουργός Πιετρ Φιάλα ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι μια “εντελώς αδικαιολόγητη ενέργεια επιθετικότητας προς μια ανεξάρτητη χώρα, που δεν μπορεί να παραμείνει χωρίς αντίδραση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ”.
Ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Γιαν Λιπάβσκι προσέθεσε, επίσης στο Twitter: “Μαζί με Συμμάχους, θα απαντήσουμε σε αυτή τη βάρβαρη ενέργεια επιθετικότητας”.
Ο Ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις επίσης καταδίκασε τη ρωσική επίθεση, χαρακτηρίζοντάς την “πολύ σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της κυριαρχίας και της ακεραιότητας της Ουκρανίας”.
“Καταδικάζω σθεναρά τη στρατιωτική επιθετικότητα της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Αυτή η ενέργεια υπονομεύει την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου”, ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Τεοντόρα Γκεντσόφσκα σε ανάρτησή της στο Twitter.
Οι σκανδιναβικές χώρες μιλούν για “επίθεση ενάντια στην ευρωπαϊκή τάξη ασφάλειας”
Η Φινλανδία και η Σουηδία, που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ, καταδίκασαν σήμερα την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία κάνοντας λόγο ξεχωριστά για “μια επίθεση ενάντια στην ευρωπαϊκή τάξη ασφάλειας”.
Η ουκρανική κρίση και η ρωσική απειλή έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο τον διάλογο στις δύο αυτές χώρες για μια ένταξή τους στην Ατλαντική Συμμαχία παρότι οι σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις που βρίσκονται στην εξουσία στις δύο αυτές χώρες έχουν προς το παρόν αποκλείσει το ενδεχόμενο ένταξης.
Στο Ελσίνκι, συγκλήθηκε νωρίς σήμερα το πρωί έκτακτη σύσκεψη της οποίας προήδρευσε ο πρόεδρος της χώρας Σάουλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν.
“Οι ενέργειες της Ρωσίας στοχοποιούν την Ουκρανία, αλλά την ίδια στιγμή είναι μια επίθεση ενάντια σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή τάξη ασφάλειας”, έγραψε στο Twitter ο φινλανδός πρόεδρος, τακτικός συνομιλητής του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η Σουηδία “καταδικάζει με τον σφοδρότερο τρόπο την ρωσική εισβολή που βρίσκεται στην εξέλιξη στην Ουκρανία. Οι ενέργειες της Ρωσίας είναι επίσης μια επίθεση ενάντια στην ευρωπαϊκή τάξη ασφάλειας”, έκρινε από την πλευρά της και η σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Αντερσον.
Η Δανία και η Νορβηγία, οι οποίες είναι αμφότερες μέλη του ΝΑΤΟ, επίσης καταδίκασαν έντονα την ρωσική εισβολή.
“Η επίθεση είναι μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θέτει σε κίνδυνο τις ζωές αθώων ανθρώπων”, έγραψε στο Twitter ο νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε.
“Η Νορβηγία βρίσκεται στο πλευρό των συμμάχων της και των Ευρωπαίων σε αυτή την κρίσιμη στιγμή στην ιστορία της Ευρώπης”, πρόσθεσε.
Καταδίκη από το Συμβούλιο της Ευρώπης
Η γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Μαρίγια Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς καταδίκασε “έντονα” σήμερα “τη ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του οργανισμού που έχει την έδρα του στο Στρασβούργο και του οποίου η Ρωσία και η Ουκρανία είναι μέλη.
“Θα λάβουμε γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα για να ανταποκριθούμε στην σημερινή κατάσταση”, συνέχισε η ίδια, καταγγέλλοντας μια “κατάφωρη παραβίαση του καταστατικού του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου”.
Πηγή: capital.gr