back to top
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
spot_imgspot_img

Top 5 ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

Related Posts

Βιβλική καταστροφή στη Χαλκιδική με 6 νεκρούς – Αγνοείται ψαράς, δεκάδες τραυματίες στα νοσοκομεία

Εικόνες βιβλικής καταστροφής άφησε πίσω της η φονική κακοκαιρία που έπληξε τη Χαλκιδική και στοίχισε τη ζωή σε έξι ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά.

Από την κακοκαιρία που σάρωσε την περιοχή μέσα σε λίγα λεπτά, εκτός από τους έξι νεκρούς υπάρχει ένας αγνοούμενος ψαράς καθώς και δεκάδες τραυματίες που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής.

Η Πυροσβεστική καθόλη τη διάρκεια της νύχτας δέχθηκε πάνω από 600 κλήσεις που αφορούσαν διασώσεις ατόμων, πτώσεις δέντρων και άντληση υδάτων. 

Από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, εκτός από τους έξι νεκρούς, περίπου 100 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία ενώ μία γυναίκα νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη ΜΕΘ.

Λόγω της κακοκαιρίας, υπάρχει διακοπή ρεύματος στην περιοχή και οι τεχνικοί της ΔΕΗ δίνουν μάχη προκειμένου να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση το συντομότερο δυνατό. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γ. Αδαμίδης εκτίμησε ότι έως το βράδυ είναι πιθανό να έχει αποκατασταθεί το πρόβλημα στις περισσότερες περιοχές.

Όλα έγιναν σε λίγα λεπτά

Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, μία γυναίκα, Ρουμανικής καταγωγής και ο 8χρονος γιος της έχασαν τη ζωή τους από κατάρρευση στεγάστρου ταβέρνας στα Νέα Πλάγια του δήμου Νέας Προποντίδας. Επίσης, ένα ζευγάρι Τσέχων έχασε τη ζωή του όταν τα ορμητικά νερά παρέσυραν την τροχοβίλα τους στην Σωζόπολη της Χαλκιδικής, ενώ ένας 39χρονος Ρώσος και το 2χρονο παιδί του έχασαν τη ζωή τους όταν καταπλακώθηκαν από δέντρο που έπεσε από τους ισχυρούς ανέμους, έξω από ξενοδοχείο, στην Ποτίδαια.

Με το πρώτο φως της ημέρας, οι κάτοικοι της περιοχής και οι αρμόδιες υπηρεσίες αντίκρισαν εικόνες απόλυτης καταστροφής. Αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα, ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε πως όλα έγιναν μέσα σε δέκα λεπτά.

«Είχαμε τον καύσωνα το προηγούμενο διάστημα που δίνει τη θέση του στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Είναι φαινόμενα που παρουσιάζονται αιφνίδια και διαρκούν πάρα πολύ λίγο» εξήγησε ο κ. Λέκκας.

Τα φαινόμενα είχαν πολύ μεγάλη ταχύτητα με «μεγάλη ραγδαιότητα στην ένταση των ανέμων. Υπάρχει αυτοτροφοδοτούμενος και επιταχυνόμενος κύκλος εμφάνισης αυτών των φαινομένων» συμπλήρωσε.

Σύσκεψη υπό τον Χρυσοχοΐδη

Λίγο πριν τις 8 το πρωί ολοκληρώθηκε η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Χαλκιδική υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ο νέος υπουργός που βρέθηκε στο σημείο της τραγωδίας από τις πρώτες ώρες, εξέφρασε την οδύνη του για τους έξι νεκρούς προσθέτοντας ότι θα κάνουν ότι μπορούν για να σταθούν στο πλευρό των συγγενών των θυμάτων.

Στόχος, τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης είναι να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές με βάση τους ισχύοντες νόμους. «Γίνεται καταγραφή των ζημιών στις υποδομές. Έρχονται συνεργεία και για τις ζημιές και στις ιδιωτικές περιουσίες, στις επιχειρήσεις και στα σπίτια». Στόχος όλων, πρόσθεσε, είναι να κλείσουμε γρήγορα τις πληγές από τη θεομηνία.

Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες της χώρας και τα αρμόδια υπουργεία έχουν δώσει εντολές και έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών που άφησε πίσω της η κακοκαιρία. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας έκανε λόγο για εικόνες καταστροφής και σημείωσε ότι βρίσκονται στους δρόμους 15 κλιμάκια μηχανικών που γυρίζουν στην Χαλκιδική και καταγράφουν τις ζημιές. Έκανε έκκληση να λειτουργήσει ταχύτητα ο ΑΔΜΗΕ για την αποκατάσταση του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς κινδυνεύουν – όπως είπε –  επιχειρήσεις, κάτοικοι και τουρίστες μέσα στην τουριστική περίοδο.

Σοκάρουν οι μαρτυρίες

Οι περιγραφές και οι μαρτυρίες για την ανείπωτη τραγωδία στην περιοχή της Χαλκιδικής σοκάρουν. «Δεν καταλάβαμε τίποτα. Είχε 100 άτομα μέσα. Τίποτα δεν καταλάβαμε. Τρέξαμε, βγάλαμε όσους μπορούσαμε, καμιά 10αρια τραυματίες. Τη γυναίκα δεν μπορούσαμε να τη βγάλουμε» τόνισε σοκαρισμένος ένας άνδρας που βρισκόταν στην ταβέρνα όπου έχασαν τη ζωή τους μία γυναίκα από τη Ρουμανία και ο χρόνος γιος της.

Τι λένε οι μετεωρολόγοι για την ένταση των καιρικών φαινομένων

«Οι βροχές και η κακοκαιρία ήταν τόσο έντονη γιατί είχε επικρατήσει ζέστη σε όλη τη χώρα τις προηγούμενες ημέρες. Ειδικά, δε, την Τετάρτη επικράτησε και λίβας, νότιοι, δηλαδή, άνεμοι έντασης 6-7 μποφόρ με αποτέλεσμα να επικρατήσει ζέστη παντού, που ξήραναν τον τόπο καθώς έπεσε η σχετική υγρασία ενώ από τα βόρεια και τις Βαλκανικές χώρες μπήκε ένα μέτωπο καταιγίδων, ένα σύστημα εφοδιασμένο με τεράστια ποσότητα υγρασίας» είπε ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

«Αυτά τα δύο συστήματα – ο νοτιάς και από τη Βόρεια Ελλάδα το μέτωπο των καταιγίδων – συγκρούστηκαν και αυτή η σύγκρουση έφερε πολύ δυνατές βροχοπτώσεις, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις» συμπλήρωσε.

Γεννήτριες και μηχανήματα του Στρατού στη Χαλκδική

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για μεταφορά γεννητριών του Στρατού, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, να εξυπηρετηθούν οι πολίτες και να προστατευτούν ευπαθή προϊόντα, μέχρι να επιτευχθεί η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες και ανέφερε πωβς μηχανήματα του Στρατού θα διατεθούν για την αποκατάσταση των ζημιών, που αφορούν κυρίως το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής.

in.gr

{loadmoduleid 270}

Popular Articles