Στην προσέλκυση νέων επενδύσεων στον τομέα των υδροπλάνων στοχεύει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Μεταφορών, που αφορά στην ίδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευση υδατοδρομίων.
Ουσιαστικά, με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, αποσαφηνίζεται το πλαίσιο ίδρυσης και εκμετάλλευσης υδατοδρομίων, έτσι ώστε οι ενδιαφερόμενοι πάροχοι τέτοιου είδους μεταφορών να μπορούν να προχωρήσουν χωρίς εμπόδια στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης δραστηριότητας.
Σύμφωνα λοιπόν με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, μετά και τις αλλαγές που προέκυψαν από τη δημόσια διαβούλευση, η άδεια λειτουργίας υδατοδρομίου θα είναι αορίστου διάρκειας, θα είναι μεταβιβάσιμη και θα χορηγείται από τα υπουργεία Ανάπτυξης, Μεταφορών και Ναυτιλίας, σε φυσικό πρόσωπο, σε νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, σε Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου ή δεύτερου βαθμού και σε ενώσεις προσώπων. Αν πρόκειται για υδατοδρόμιο σε λίμνη, η άδεια λειτουργίας θα δίνεται αποκλειστικά από τον υπουργό Μεταφορών.
Η χρηματοδότηση της επένδυσης για την ίδρυση και λειτουργία ενός υδατοδρομίου μπορεί να προέρχεται από δημόσιους ή/και ιδιωτικούς πόρους και εφόσον υπάρχει σχετική πρόβλεψη, εθνικά ή Κοινοτικά κονδύλια. Επιπλέον, είναι δυνατή η υπαγωγή της είτε στον νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις είτε στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.
ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ
Αρμόδια υπηρεσία για την υποβολή των αιτήσεων και την έκδοση της άδειας λειτουργίας υδατοδρομίου ορίζεται η Διεύθυνση Πολιτικού Σχεδιασμού, Ανάπτυξης και Αξιοποίησης Αεροδρομίων (ΔΠΣΑΑΑ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Μεταφορών. Η συγκεκριμένη Διεύθυνση αναλαμβάνει να διαβιβάσει την αίτηση του ενδιαφερόμενου στις συναρμόδιες υπηρεσίες υπουργείων και φορέων και φροντίζει για τον συντονισμό μεταξύ τους, ώστε τελικά να εισηγηθεί – περίπου σε 40 ημέρες – για την αδειοδότηση ή μη του υδατοδρομίου. Καθ’ όλη αυτή τη διαδικασία οφείλει να ενημερώνει τον ενδιαφερόμενο για το στάδιο επεξεργασίας της αίτησής του, καθώς και για λόγους τυχόν καθυστέρησης ή αδυναμίας παροχής της άδειας, οι οποίοι ενδέχεται να προκύψουν. Παράλληλα, προβλέπεται η συγκρότηση και λειτουργία επιτροπής υδατοδρομίων, στην οποία μετέχουν υπάλληλοι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, της Ελληνικής Αστυνομίας, του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, καθώς και ένας υπάλληλος της ΔΠΣΑΑΑ, που τελεί και χρέη γραμματείας.
ΠΑΡΑΒΟΛΟ 2.500 ΕΥΡΩ
Το παράβολο που καλούνται να πληρώνουν οι ενδιαφερόμενοι για την έκδοση άδειας ανέρχεται σε 2.500 ευρώ.
Οσον αφορά τους κατόχους προσωρινής άδειας λειτουργίας, μπορούν εντός έξι μηνών να υποβάλουν αίτηση για τη μετατροπή της σε μόνιμη.
Τα τιμολόγια των επιχειρήσεων υδροπλάνων θα καθορίζονται από τις εταιρείες στο πλαίσιο του ανώτατου και κατώτατου ορίου που θα προβλέπει κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, ενώ στα κόμιστρα θα συνυπολογίζεται και «τέλος αναχωρούντων επιβατών», το οποίο θα αποτελεί το 5% του καθαρού ναύλου.
Επίσης, η άδεια λειτουργίας υδατοδρομίων ανακαλείται με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων αν η παράβαση αφορά σε θέματα ασφάλειας καθώς και στην περίπτωση που ο υπεύθυνος λειτουργίας του υδατοδρομίου δεν έχει διορθώσει τις παραβιάσεις που είχαν εντοπιστεί αλλά και μετά από αίτημα του ίδιου του ενδιαφερόμενου.
kerdos.gr
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νίκη Παπανικολάου
npapanik@kerdos.gr