Oct 20, 2019 Last Updated 07:20, στις 20-10-2019

Συμφωνία στο παρά ένα... με τους δανειστές - Πουλάνε όλα τα κόκκινα δάνεια

Σχολιάστε το άρθρο
Κατηγορία: Επικαιρότητα
Εμφανίσεις: 605 φορές

Το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 2 Ιουνίου να έχει κατατεθεί στην βουλή νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει την πώληση σε funds του συνόλου των «κόκκινων» εγγυημένων από το ελληνικό δημόσιο δανείων.

Σε «σολομώντεια» λύση με τους δανειστές για τις δύσκολες «ουρές» του Μνημονίου, όπως τα κόκκινα δάνεια και τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ φαίνεται να καταλήγει η κυβέρνηση υπό τον κίνδυνο καθυστέρησης στην εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ που καραδοκούσε εξαιτίας των μεγάλων διαφωνιών με τους θεσμούς.   
Σε μπαράζ τηλεφωνικών επικοινωνιών που είχε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με ομολόγους του φίλα προσκείμενους στην Ελλάδα, αλλά και με αξιωματούχους των Βρυξελλών όπως με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάιζελμπλουμ και με τον κοινοτικό επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, συμφωνήθηκαν τα εξής:

* Το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 2 Ιουνίου να έχει κατατεθεί στην βουλή νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει την πώληση σε funds του συνόλου των «κόκκινων» εγγυημένων από το ελληνικό δημόσιο δανείων πλην αυτών που έχουν δοθεί σε πυρόπληκτους.
Πρόκειται κυρίως για δάνεια που έλαβαν ΔΕΚΟ, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και ιδιώτες επιχειρηματίες και τα οποία ανέρχονται συνολικά στα 13,7 δισ. ευρώ.
Εξ αυτών, υπολογίζεται ότι περίπου 1,5 δισ. ευρώ είναι μη εξυπηρετούμενα για τα οποία οι θεσμοί έκριναν ότι θα πρέπει να μπουν σε «τροχιά» πώλησης.
Μένει μέχρι αύριο τα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών να βρουν τη «φόρμουλα» έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός από την κατάπτωση των εγγυήσεων που προκαλεί η πρόταση της μεταβίβασης.

* Τα τα νέα εισοδηματικά κριτήρια για το ΕΚΑΣ να ισχύσουν από 1ης Ιουνίου 2016 και όχι από 1ης Ιανουαρίου.
Με αυτή την συμφωνία «παγώνει» η επιστροφή των αναδρομικών   που έλαβαν για το πρώτο εξάμηνο του 2016 περίπου 80.000 χαμηλοσυνταξιούχοι. Πρόκειται για ένα ποσό 70 εκατ. ευρώ που είχε καταστεί «εφιάλτης» για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν το βοήθημα.
Ο πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί από το βήμα της Βουλής ότι δεν πρόκειται να επιστραφεί και θα αναζητηθεί άλλη λύση όπως το Ταμείο Αλληλεγγύης (ο κ.Τσακαλώτος έχει διαβεβαιώσει ότι προχωράει κανονικά η σύσταση του) ή άλλος τρόπος.

Σε ότι αφορά το θέμα των ειδικών μισθολογίων οι ξένοι έχουν απαιτήσει να «παγώσουν» οι αυξήσεις για τη διετία 2016-2018. Η ελληνική πλευρά, δια στόματος του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου έχει δεσμευθεί ότι θα εξοικονομήσει πόρους από τις αμυντικές δαπάνες ώστε να άρει τις ενστάσεις των θεσμών και να αποφευχθούν οι μειώσεις μισθών στα ειδικά μισθολόγια.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση με αυτό τον τρόπο φαίνεται να κλείνει το κεφάλαιο της πρώτης αξιολόγησης και να διασφαλίζει πριν από τον Ιούλιο την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας με την σειρά της το δικό της εφιάλτη.   

Το αρνητικό κλίμα της τηλεδιάσκεψης που έγινε την Κυριακή το απόγευμα και διήρκεσε μέχρι αργά το βράδυ, αντιστράφηκε στις χθεσινές επαφές του Ευκλ. Τσακαλώτου, ο οποίος πήρε πάνω του το «κλείσιμο» της αξιολόγησης προκειμένου η χώρα να βρει το συντομότερο δυνατό τον βηματισμό της προς την ανάπτυξη.

Ήδη η ελληνική οικονομία συνεχίζει να συρρικνώνεται, αφού σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η ύφεση στο πρώτο τρίμηνο του 2016 έφτασε το 0,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Εάν τα στοιχεία αυτά συγκριθούν με το πρώτο τρίμηνο του 2015, η κάμψη του ΑΕΠ αγγίζει το 1,4%.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr


Πείτε κάτι εδώ...
Είστε επισκέπτης
Διαφορετικά σχολιάστε ως επισκέπτης με ψευδώνυμο
Φόρτωση σχολίου... Το σχόλιο θα ανανεωθεί μετά 00:00.

Γίνετε ο πρώτος επισκέπτης που θα σχολιάσει.

Βρείτε μας στο Facebook