Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο θα κρίνει, εν πολλοίς, αν η πορεία ομαλοποίησης των σχέσεων με την Τουρκία αποτελεί ρεαλιστικό στόχο για το 2018.
Πέρα από τη μόνιμη σκιά που ρίχνει πια πάνω από τα ελληνοτουρκικά η υπόθεση των οκτώ, η συζήτηση ανάμεσα στην Αθήνα και τη Λευκωσία για την οριοθέτηση των ΑΟΖ τους, σε συνδυασμό με την τουρκική αποφασιστικότητα να προχωρήσει σε έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατ. Μεσόγειο, δημιουργεί αρκετές δυσκολίες στην προσπάθεια της Αθήνας να δημιουργήσει συνθήκες καλύτερης συνεννόησης με την Αγκυρα.
Την περασμένη Πέμπτη, την ίδια ημέρα που ανακοινώθηκε η επανέναρξη των πολιτικών διαβουλεύσεων σε επίπεδο γ.γ. υπουργείων Εξωτερικών, η Αγκυρα έθεσε εκ νέου ζήτημα «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη, εισπράττοντας μια στοχευμένη, αλλά αρκετά ήπια αντίδραση από την Αθήνα. Σε γενικές γραμμές, έμπειροι παρατηρητές εκτιμούν ότι οι τουρκικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2019 είναι ακόμη πολύ μακριά, προοπτική η οποία καθιστά την Ελλάδα αναπόφευκτα θέμα εσωτερικής κατανάλωσης.
Το πλέον ενδεικτικό παράδειγμα είναι αυτή η διαρκής αντιπαράθεση ανάμεσα στο κυβερνών ΑΚΡ και τους κεμαλιστές της αντιπολίτευσης για νησιά που δήθεν «κατέλαβαν» οι Ελληνες τα τελευταία χρόνια. Μια πολύ γλαφυρή αποτύπωση αυτής της διόλου θετικής κατάστασης είναι ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συσφίγγει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις με τους ακροδεξιούς Γκρίζους Λύκους του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, μετατρέποντας τη συνεργασία των δύο κομμάτων σε προγραμματική.
Η τουρκική κινητικότητα παραμένει ελεγχόμενη, ωστόσο, παρά τις ρητορικές διαβεβαιώσεις, φαίνεται ότι το μοτίβο διεκδικήσεων παραμένει σταθερό. Από το Βορειοανατολικό Αιγαίο και την υπερπτήση πάνω από τη Ζουράφα την περασμένη Δευτέρα, έως τις ασκήσεις έρευνας – διάσωσης στο Καστελόριζο. Παράλληλα, παρά το γεγονός ότι περιγράφονται ως συνήθεις, συνεχίζονται και οι πλόες τουρκικών ακταιωρών στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων.
Ωστόσο, εκείνο που ανησυχεί πολύ περισσότερο τους αρμοδίους είναι η σταθερά ανοδική πορεία των παραβιάσεων των εθνικών χωρικών υδάτων. Το 2017 εκτοξεύθηκαν σε 1.861, από 414 το 2016 και 299 το 2015. Αυτή η πιεστική πραγματικότητα, κυρίως, όμως η ανάγκη του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) να διατηρήσει και να αυξήσει τις δυνατότητες ελέγχου και παρέμβασης στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι και εκείνη που οδήγησε την Αθήνα στην απόφαση να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με τη Γαλλία για την προμήθεια δύο σύγχρονων φρεγατών ή ισάριθμων κορβετών. Κάποιες από τις υφιστάμενες φρεγάτες προσεγγίζουν ήδη τα 40 έτη και η παλαιότητα τους καθιστά, κατά το Π.Ν., επιτακτική την αντικατάστασή τους. Η κατάληξη των συζητήσεων δεν είναι βέβαιη, ωστόσο αυτές αναμένεται να αρχίσουν τον επόμενο μήνα.
kathimerini.gr