Oct 20, 2019 Last Updated 07:20, στις 20-10-2019

Ο «γιαλαντζί» αριστερός που τα βάζει με το ΔΝΤ

Σχολιάστε το άρθρο
Κατηγορία: Επικαιρότητα
Εμφανίσεις: 661 φορές

Ο εκνευρισμός του πρωθυπουργού αλλά και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας δείχνει ότι πλέον η κυβέρνηση έχει αποκτήσει έναν ισχυρό πολιτικό αντίπαλο που δεν αντιμετωπίζεται με καλαμπούρια και τσακωμούς.

Ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε δυσχερή θέση. Τις επόμενες εβδομάδες θα φέρει στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, αφού πρώτα οριστικοποιηθούν τα άρθρα του από το κλιμάκιο της τρόικας ενώ η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχει μετατεθεί για τον Μάρτιο. Για πρώτη φορά το Μέγαρο Μαξίμου έχει απέναντι κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες που αμφισβητούν ευθέως την επιλογή του υπουργού Εργασίας να αυξήσει τις εισφορές αντί να γίνει προσπάθεια να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες. Τελευταίο οχυρό του πρωθυπουργού, προκειμένου να διασώσει το αριστερό προφίλ του, η δημιουργία «φανταστικών» μαχών με τους κακούς του ΔΝΤ και τους ολιγάρχες. 

Η πραγματικότητα όμως τον διαψεύδει. Το μεγάλο κεφάλαιο, όπως αυτό εκφράζεται από τους εργοδότες, είναι στο πλευρό της κυβέρνησης, αποδεχόμενο την αύξηση των εισφορών. Αλλωστε όλοι γνωρίζουν ότι οι επιχειρήσεις, και ιδίως οι μεγάλες, το μόνο που βλέπουν είναι το συνολικό εργοδοτικό κόστος, το οποίο και δεν πρόκειται να αυξήσουν, σε περίοδο μάλιστα ύφεσης. Θα αυξήσουν τις εισφορές και θα μειώσουν αντίστοιχα τις πραγματικές αποδοχές των εργαζομένων. 

Οσο για τη «μάχη» κατά των διαπλεκομένων, η κυβέρνηση επιθυμεί να φτιάξει τη δική της διαπλοκή με όχημα τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών.

Εικονική είναι και η σύγκρουση με το ΔΝΤ. Πέρυσι η Λαγκάρντ ήταν ο σύμμαχος του Τσίπρα για το κούρεμα του χρέους. Το καλοκαίρι ο πρωθυπουργός, μαζί με το Μνημόνιο, δέχθηκε την ανανέωση της συμφωνίας με το ΔΝΤ, τον Δεκέμβριο ήθελε να το διώξει από το πρόγραμμα και τον Ιανουάριο επισήμως ανακοίνωσε ότι θα ζητηθεί από το Ταμείο να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση της χώρας για τα επόμενα τρία χρόνια.

Επομένως, το ερώτημα που θέτει ο Τσίπρας προς την αντιπολίτευση «ή με το ΔΝΤ ή με εμάς» δεν ισχύει. Η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί το ΔΝΤ και οι δύο βρίσκονται στην ίδια όχθη του ποταμού. Με άλλα λόγια, ένας «γιαλαντζί» αριστερός, που έχει υιοθετήσει τις πολιτικές του ΔΝΤ, δεν μπορεί να εγκαλεί την αντιπολίτευση για συμπόρευση με τους δανειστές. Το παραμύθι έπιανε πέρυσι, αλλά αυτά έχουν ξεπερασθεί από το τρίτο Μνημόνιο.

Οι πλούσιοι με τα λεωφορεία

Η κυβέρνηση της Δεξιάς των Σαμαροβενιζέλων είχε μειώσει τις τιμές των εισιτηρίων και είχε τιθασεύσει τα οικονομικά των αστικών συγκοινωνιών. Ο όψιμος επαναστάτης της Αριστεράς κ. Χρ. Σπίρτζης τις ημέρες του δημοψηφίσματος είχε καθιερώσει δωρεάν μετακινήσεις στις αστικές συγκοινωνίες αυξάνοντας τα ελλείμματα των φορέων. Το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθεί ο ΦΠΑ στις μεταφορές ενώ από την 1η Φεβρουαρίου θα αυξηθούν και οι κάρτες διαρκείας στις αστικές συγκοινωνίες, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του υπουργού. Οι εργαζόμενοι που χρησιμοποιούν καθημερινώς τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και το μετρό για τις μετακινήσεις τους θα κατάλαβαν ότι είναι και αυτοί μέρος της πλουτοκρατίας, που θα πρέπει να πληρώσουν το τίμημα για την «επανάσταση» της κυβέρνησης της δήθεν Αριστεράς.

Επιχειρηματικές ανατροπές

Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν οι πωλήσεις «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων σε ξένα funds, τα οποία με τη σειρά τους θα πάρουν τον έλεγχο των εταιριών. Οι αλλαγές στον επιχειρηματικό χάρτη θα είναι πρωτοφανείς και θα σηματοδοτήσουν το νέο κύκλο της αγοράς με «λουκέτα», εξαγορές ή συγχωνεύσεις. Θα ακολουθήσουν τα μεγάλα στεγαστικά δάνεια, που θα επιφέρουν αντίστοιχου μεγέθους ανατροπές στην κτηματαγορά και οι ανακατατάξεις θα ολοκληρωθούν με τα «κόκκινα» δάνεια των μικρών ή μεσαίων δανειοληπτών, που θα είναι μεταβιβάσιμα σε «κοράκια» από το δεύτερο εξάμηνο του έτους. 

e-typos.com


Πείτε κάτι εδώ...
Είστε επισκέπτης
Διαφορετικά σχολιάστε ως επισκέπτης με ψευδώνυμο
Φόρτωση σχολίου... Το σχόλιο θα ανανεωθεί μετά 00:00.

Γίνετε ο πρώτος επισκέπτης που θα σχολιάσει.

Βρείτε μας στο Facebook