back to top
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
spot_imgspot_img

Top 5 ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

Related Posts

Κυβέρνηση εναντίον Τραπεζών για «κόκκινα» δάνεια, νόμο Κατσέλη και α’ κατοικία

Χάσμα και τεράστια διαφορά απόψεων χωρίζει  Κυβέρνηση και διοικήσεις  Τραπεζών αναφορικά με τις λύσεις που προτείνονται από την κάθε πλευρά και οι οποίες έχουν να κάνουν  με  τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για τον δραστικό περιορισμό του όγκου των «κόκκινων» δανείων, την αξία προστασίας της πρώτης κατοικίας, και τις αλλαγές που πρέπει να περιλαμβάνει ο νόμος Κατσέλη, για τους προστατευόμενους δανειολήπτες.

Πρόκειται, σε ορισμένες περιπτώσεις, για ανυπέρβλητες  διαφορές οι οποίες για να γεφυρωθούν θα πρέπει και οι δύο πλευρές να κάνουν σημαντικά βήματα υποχωρήσεων ώστε να επέλθει συμβιβασμός.

Οι τρεις σημαντικότερες διαφορές αφορούν:

1) Την αξία της πρώτης κατοικίας η οποία θα προστατεύεται από το νέο νόμο Κατσέλη. Επ’ αυτού η Κυβέρνηση προκρίνει να διατηρηθούν σχεδόν στο ίδιο ύψος τα όρια προστασίας που ισχύουν σήμερα και είναι 180.000 ευρώ αξία πρώτης κατοικίας για τον άγαμο δανειολήπτη μέχρι αξία κατοικίας 280.000 ευρώ για ζευγάρι με τρία παιδιά.

Η μείωση που προτείνεται από πλευράς Κυβέρνησης είναι  150.000 ευρώ για τον άγαμο δανειολήπτη μέχρι 250.000 ευρώ  για ζευγάρι με τρία παιδιά.

Αντιθέτως  οι διοικήσεις των  Τραπεζών, όπως και οι εκπρόσωποι των δανειστών,  ζητούν να πέσει σημαντικά το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας στα 100.000 ευρώ για τον άγαμο δανειολήπτη και στα 150.000 ευρώ για ζευγάρι με τρία παιδιά.

2) Η Κυβέρνηση προκρίνει η προστασία της πρώτης κατοικίας να μην αφορά μόνον δανειολήπτες στεγαστικών δανείων ,αλλά και δανειολήπτες π.χ επιχειρηματικών δανείων που έβαλαν υποθήκη, για τη λήψη του δανείου, την πρώτη τους κατοικία.

Η πρόταση αυτή απορρίπτεται από τις διοικήσεις των Τραπεζών, καθώς όπως λένε, με τον τρόπο αυτό ανοίγει η βεντάλια προστασίας της πρώτης κατοικίας σχεδόν για όλους τους δανειολήπτες.

Έτσι εάν σήμερα στον  νόμο Κατσέλη έχουν υπαχθεί 13 δισ. ευρώ «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, εάν περιληφθεί στο νέο νόμο ανάλογη διάταξη και για προστασία ενυπόθηκης πρώτης κατοικίας, το ύψος των προστατευόμενων μη εξυπηρετούμενων δανείων θα εκτιναχθεί στα ύψη.

3) Η Κυβέρνηση  προτείνει στις διοικήσεις των Τραπεζών να προχωρήσουν σε «κούρεμα» στεγαστικών δανείων ανάλογα με την σημερινή εμπορική αξία  του ακινήτου  σε συνδυασμό με το υπόλοιπο του στεγαστικού δανείου. Π.χ εάν η εμπορική αξία της πρώτης κατοικίας είναι σήμερα 130.000 ευρώ και το υπόλοιπο της οφειλής του δανείου είναι 100.000 ευρώ να διαγραφεί η διαφορά των 30.000 ευρώ και το υπόλοιπο του δανείου να ρυθμιστεί με την καταβολή πολλών δόσεων σε βάθος 20ετίας.

Επ’ αυτού οι διοικήσεις των Τραπεζών αντιπροτείνουν όχι οριζόντιο  «κούρεμα» δανείων αλλά μόνον για συγκεκριμένο αριθμό ευάλωτων δανειοληπτών που αδυνατούν σήμερα να αποπληρώσουν το δάνειο τους.

Πηγή: newpost.gr

{loadmoduleid 270}

Popular Articles