Apr 01, 2020 Last Updated 17:53, στις 31-03-2020

Ηρωική έξοδο αν «στραβώσει» το θέμα των συντάξεων σχεδιάζουν στην κυβέρνηση

Σχολιάστε το άρθρο
Κατηγορία: Επικαιρότητα
Εμφανίσεις: 2424 φορές

Την ώρα που η Ελλάδα κάνει τα πρώτα της βήματα στην... μεταμνημονιακή εποχή, την ώρα που τα κυβερνητικά στελέχη πανηγυρίζουν για την καθαρή έξοδο και θριαμβολογούν για τα επιτεύγματα των προηγούμενων ετών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Βουλής, φούντωσαν με δηλώσεις τους τα σενάρια για πρόωρες εκλογές

Η εκλογολογία των τελευταίων ημερών που τροφοδοτείται από την κυβέρνηση και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, συνδέεται άμεσα με το θέμα της περικοπής των συντάξεων καθώς παρά τη «βεβαιότητα» που εκφράζεται  από το Μαξίμου ότι θα πειστούν οι δανειστές για αναστολή του μέτρου, στην πραγματικότητα υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για το αντίθετο.

Την ώρα που η Ελλάδα κάνει τα πρώτα της βήματα στην… μεταμνημονιακή εποχή, την ώρα που τα κυβερνητικά στελέχη πανηγυρίζουν για την καθαρή έξοδο και θριαμβολογούν για τα επιτεύγματα των προηγούμενων ετών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Βουλής, φούντωσαν με δηλώσεις τους τα σενάρια για πρόωρες εκλογές. Την ίδια στιγμή – και ενώ χιλιάδες συνταξιούχοι παραμένουν όμηροι των κυβερνητικών παιχνιδιών – διακινούνται σενάρια ότι στο σχέδιο προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στην Κομισιόν στα μέσα Οκτωβρίου δεν θα περιλαμβάνεται η περικοπή των συντάξεων.

Η κυβέρνηση με τα… παρακάλια προς τους θεσμούς προκειμένου να δώσουν το πράσινο φως ώστε να μην εφαρμοστούν οι ψηφισμένες περικοπές για τις συντάξεις, έχει στηρίξει ένα μεγάλο μέρος των προσδοκιών της για αναστροφή του αρνητικού κλίματος που υπάρχει. Ωστόσο, όσο το θέμα δεν ξεκαθαρίζει, όσο σέρνεται εις βάρος των συνταξιούχων, το μόνο που μένει είναι η «βεβαιότητα» που εκφράζεται από το Μαξίμου. Από την τακτική των τελευταίων ημερών που εφαρμόζει το κυβερνητικό επιτελείο, φαίνεται πως στο πίσω μέρος του μυαλού τους υπάρχει η σκέψη να προκαλέσουν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στην περίπτωση που δεν πειστούν οι δανειστές για την αναγκαιότητα αναστολής του μέτρου των περικοπών. Το ζήτημα πάντως αναμένεται να ξεκαθαρίσει το Νοέμβριο, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup όπου οι δανειστές θα ασχοληθούν με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Επανέρχονται στο προσκήνιο οι πρόωρες εκλογές

Μετά τη δήλωση στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου την περασμένη Κυριακή στη ΔΕΘ ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι η εξάντληση της 4ετίας και εκλογές τον Οκτώβριο του 2019», αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, στη συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός στο Euronews τόνισε ότι δεν αποτελεί στόχο, ούτε επιθυμία της κυβέρνησης να διενεργηθούν τριπλές εκλογές τον Μάιο -δηλαδή εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ωστόσο, οι νέες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, καθώς απέφυγε να διευκρινίσει εάν θα στηθούν κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές πριν από τον Μάιο.

Την ίδια στιγμή, την εκτίμηση ότι αποκλείεται να διενεργηθεί τριπλή εκλογική αναμέτρηση τον Μάιο του 2019, δηλαδή να προκηρυχθούν πρόωρες εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές και τις κάλπες για την τοπική αυτοδιοίκηση, που είναι προγραμματισμένες για τις 26 Μαΐου, εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Όπως ανέφερε, «καλώς έκανε ο πρωθυπουργός και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να έρθουν οι εκλογές δύο ή τρεις μήνες νωρίτερα» από την ολοκλήρωση της 4ετίας τον Σεπτέμβριο του 2019. 

Όπως είπε ο κ. Βούτσης, η κυβέρνηση θα φέρει προς επικύρωση στη Βουλή την Συμφωνία των Πρεσπών τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο. Ο πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει «σαφής πλειοψηφία», άνω των 151 βουλευτών, ενώ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση μη έγκρισης της Συμφωνίας.

Πηγή: in.gr


Πείτε κάτι εδώ...
Είστε επισκέπτης
Διαφορετικά σχολιάστε ως επισκέπτης με ψευδώνυμο
Φόρτωση σχολίου... Το σχόλιο θα ανανεωθεί μετά 00:00.

Γίνετε ο πρώτος επισκέπτης που θα σχολιάσει.

Βρείτε μας στο Facebook