Mar 30, 2020 Last Updated 21:21, στις 29-03-2020

Γερμανική τορπίλη στο σχέδιο βοήθειας των χωρών που πλήττει ο κορωνοϊός

Σχολιάστε το άρθρο
Κατηγορία: Επικαιρότητα
Εμφανίσεις: 963 φορές

Οι Γερμανοί δεν φαίνεται να συγκινούνται από τα δεκάδες χιλιάδες θύματα του κορωνοϊού, ούτε από τις καταστροφικές συνέπειες του εφιάλτη στις εύθραυστες οικονομίες των χωρών του Νότου.

Γι΄ αυτό το επιδιώκουν για μια ακόμα φορά να μπλοκάρουν τολμηρές πρωτοβουλίες, όπως αυτή του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν για έκδοση ευρωομολόγου που είναι απαραίτητη για την ανόρθωση των οικονομιών. Για μια ακόμα φορά η Ευρώπη διχάζεται ανάμεσα σε Βορρά και Νότο.

Οι οικονομίες της Γερμανίας, της Αυστρίας και των βορείων χωρών, αντέχουν το τσουνάμι του κορωνοϊού.

Αντίθετα η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία βρίσκονται σε πρόθυρα κατάρρευσης αν δεν ληφθούν άμεσες και τολμηρές αποφάσεις.

Στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής παίζεται στην κυριολεξία το μέλλον των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.

Ειδικά η Ελλάδα που έχει περάσει τον εφιάλτη των μνημονίων δεν αντέχει άλλα μέτρα.

Έχει απόλυτη ανάγκη από ένεση ρευστότητας για να αντέξουν την επόμενη ημέρα οι ζωτικοί τομείς της οικονομίας. Σε διαφορετική περίπτωση οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές με τον λαό και τη χώρα να μπαίνουν σε επικίνδυνες περιπέτειες.

Νέο μνημόνιο θέλουν να επιβάλουν οι Γερμανοί

 Οι Γερμανοί θέλουν να βάλουν σε μνημόνιο τη μισή Ευρώπη! Η οικονομική κρίση που δημιουργεί η πανδημία αναγκάζει πολλές χώρες να ριχτούν στην ανάγκη δανεισμού από τον ESM, όμως κάθε δάνειο δίδεται πακέτο με αυστηρούς όρους. Κάτι που μπορεί να πέρασε στην Ελλάδα, όμως δεν το δέχονται οι Ιταλοί, οι Ισπανοί, ούτε οι Γάλλοι. Κορωνο-ομόλογα ζητούν από τον Σαρλ Μισέλ ο Κ. Μητσοτάκης και ακόμα 8 ηγέτες, αλλά οι Γερμανοί αρνούνται κάθε συζήτηση για κοινό ευρωπαϊκό χρέος. Ευρωπαϊκός Νότος που δοκιμάζεται μπαίνει σε τροχιά σύγκρουσης με τον πλούσιο Βορρά. Η πανδημία κλυδωνίζει την Οικονομία και δημιουργεί ανάγκη για ρευστότητα, όμως η Γερμανία που έχει μεγάλα ταμιακά αποθέματα, καλύπτει τις δικές της ανάγκες και στέκεται απέναντι σε κάθε βήμα αμοιβαιοποίησης του βάρους της κρίσης. 

Με κοινή επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ακόμα οκτώ ηγέτες χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσά τους ο Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε και ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέντρο Σάντσεζ, αναδεικνύουν την ανάγκη οι πρακτικές εναντίον της πανδημίας του κορωνοϊού να ευθυγραμμιστούν σε ολόκληρη την Ευρώπη.

 Η επιστολή μπορεί να απευθύνεται στον κ. Μισέλ, αλλά το ζητούμενο είναι η συμφωνία και συμμετοχή της πραγματικής δύναμης που κινεί την κοινή Οικονομία, της Γερμανίας. Όμως ο πλούσιος βορράς δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε αυτό το βήμα για δύο λόγους. Πρώτον δεν έχει ανάγκη από χρήματα και δεύτερον θα ήταν κακό προηγούμενο για μελλοντικές ανάγκες. Αν υπάρξει κοινό ομόλογο, τότε θα είχαμε για πρώτη φορά κοινό ευρωπαϊκό χρέος. Αυτό θα «ξεβόλευε» τη Γερμανία, που έχει τοποθετηθεί ως ηγεμονική δύναμη της Ένωσης. Στην Οικονομία κερδίζει σημαντικά ποσά από την ενωμένη αγορά και γιγαντώνει τη βιομηχανία της, ενώ πολιτικά χρησιμοποιεί το χρέος των άλλων χωρών για να ασκεί πιέσεις που θα εξασφαλίσουν τα μέγιστα κέρδη για την γερμανική ελίτ. Αν αρχίσει το χρέος να γίνεται κοινό, πόσο μάλλον αν το εγχείρημα πετύχει, τότε αυτό θα μπορούσε να γίνει η αρχή του τέλους της ηγεμονίας του Βορρά. Αντίθετα, αν ο Νότος που έχει καταρρεύσει από την πανδημία χρειαστεί να χρεωθεί και να μπει σε μνημόνια, τότε όχι μόνο η Γερμανία ενισχύει την θέση της, αλλά αποκτά και μία σημαντική ευκαιρία να βάλει χέρι σε χώρες που μέχρι τώρα αντιστέκονταν στις δημοσιονομικές της απαιτήσεις. Όλα αυτά την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να βάλει και αυτός το χέρι του στο τιμόνι της Ένωσης, κάτι στο Βερολίνο βλέπουν ως απειλή.

Στα μέτρα 

Στην επιστολή των εννέα  τονίζεται ότι «στα μέτρα εναντίον της πανδημίας βραχυπρόθεσμα επηρεάζουν δυσμενώς τις οικονομίες, οφείλουμε να προβούμε σε ανάλογες ενέργειες για να περιοριστούν και οι οικονομικές απώλειες. Και, ασφαλώς, να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας. Η παγκόσμια κρίση που ζούμε, απαιτεί συντονισμένη απάντηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο». 

Όμως τα μεγάλα μέτρα, χρειάζονται και πολύ χρήμα. Η εμφανής λύση σε αυτή την πρόκληση είναι η κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια. Συγκεκριμένα επισημαίνουν ότι «είναι ανάγκη να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό χρεωστικό μέσο, που θα μπορούσε να ονομαστεί "Ομόλογο-Corona" και το οποίο θα εκδοθεί από ένα θεσμικό όργανο της Ε.Ε.  Αποστολή του θα είναι η συγκέντρωση κεφαλαίων -στην ίδια βάση και προς όφελος όλων των εταίρων. Έτσι, θα εξασφαλισθεί η σταθερή και μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση των πολιτικών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των ζημιών από αυτή την πανδημία». 

Όμως η απάντηση έχει δοθεί μία μέρα νωρίτερα, από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών. Από την Τρίτη, με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt που φιλοξενούσε συνέντευξη του Γερμανού Υπουργού Οικονομίας Πίτερ Άλτμάιερ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν υφίσταται θέμα ευρωομολόγων για τον κορωνοϊό. Ο ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομίας επιλογή της Άνγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι «είμαστε όλοι αποφασισμένοι να αποτρέψουμε μια νέα εκδοχή κρίσης δημόσιου χρέους στην Ευρώπη, όπου είναι δυνατό». Επίσης συμβούλεψε «επιφυλακτική στάση, όταν παρουσιάζονται δήθεν νέες ιδέες, οι οποίες ουσιαστικά συνοψίζουν παλιότερες ιδέες που έχουν από καιρό απορριφθεί». Η συζήτηση για τα ευρω-ομόλογα είναι ένας «διάλογος -φάντασμα».

Χρηματοδότηση

Το θέμα της χρηματοδότησης των μέτρων είναι πολύπλοκο και δεν περιορίζεται στην Οικονομία. Η μάχη που δίνουν οι  χώρες του Νότου για τη χρηματοδότηση της οικονομίας μέσα από τα 410 δισ. ευρώ του ESM, μπορεί να δώσει μία πρόσθετη δημοσιονομική βοήθεια. Τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ ή σχεδόν 2% του ΑΕΠ στην Ελλάδα. Με αυτή την ενίσχυση η κυβέρνηση θα μπορεί να επιλέξει μεταξύ 3 εκδοχών που προκύπτουν από τις χθεσινές τοποθετήσεις των εκπροσώπων του Eurogroup. Πρώτα μπορεί να καλυφθεί το κόστος των μέτρων που έχουν ήδη εφαρμοστεί (4,7 δισ. ευρώ). Καλή επιλογή αν κρίση είναι στο τέλος της. Αν η κατάσταση συνεχιστεί, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για χρονική επέκταση/ενίσχυση για όσο διαρκεί η κρίση ή τρίτον για πρόσθετα μέτρα στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας. 

Όμως παρά την έκκληση για λογική οι υπουργοί οικονομικών δανείζουν μόνο με όρους μνημονίου, ακόμα και σε αυτήν την κρίση. Κάθε δάνειο δίδεται μαζί με προαπαιτούμενα και όρους επιτήρησης. Αυτή είναι η προσπάθεια που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη στην Ευρώπη, που μετά το Eurogroup, θα μεταφερθεί και στην αυριανή σύνοδο Κορυφής, η αλλαγή των όρων. Δηλαδή, πως ο ESM θα δανειοδοτήσει οριζόντια όλα τα κράτη-μέλη με ποσό ανάλογο με τις ανάγκες τους αλλά χωρίς ιδιαίτερους όρους και περιορισμούς. Υπάρχουν πολλές δυνάμεις μέσα στην Ένωση που βλέπουν με καλό μάτι να βάλουν σε κάποιο, έστω και ελαφρύ, «μνημόνιο» τη μισή Ευρώπη. Δηλαδή χώρες με μεγάλα αποθέματα ρευστότητας, όπως είναι κυρίως αυτές της κεντρικής Ευρώπης, να ξεπεράσουν γρήγορα την κρίση και οι υπόλοιπες, κυρίως του Νότου, να ακολουθούν, ενισχύοντας περαιτέρω Οικονομίες όπως η Γερμανική και η Ολλανδική.   

Πηγή: kontranews.gr


Πείτε κάτι εδώ...
Είστε επισκέπτης
Διαφορετικά σχολιάστε ως επισκέπτης με ψευδώνυμο
Φόρτωση σχολίου... Το σχόλιο θα ανανεωθεί μετά 00:00.

Γίνετε ο πρώτος επισκέπτης που θα σχολιάσει.

Βρείτε μας στο Facebook