back to top
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ελληνοτουρκικά: «Οθωμανικά» νησιά στο Αιγαίο βλέπει τώρα η Αγκυρα

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕλληνοτουρκικά: «Οθωμανικά» νησιά στο Αιγαίο βλέπει τώρα η Αγκυρα

Τη θεωρία των «οθωμανικών νησιών των οποίων η κυριαρχία δεν έχει δοθεί σε κάποια χώρα με οποιαδήποτε Συνθήκη» εκτιμάται πως ετοιμάζεται να προωθήσει η Αγκυρα.

Στον τουρκικό Τύπο ήδη υπάρχουν αναλύσεις που στοχεύουν συγκεκριμένα νησιά, όπως το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι, καθώς υπάρχουν αναφορές για το καθεστώς τους. Ο αρθρογράφος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Μilliyet και διευθυντής του τηλεοπτικού δικτύου Κanal D στην Αγκυρα, Ζαφέρ Σαχίν, σε άρθρο του αναφέρει πως «είναι στα πρόθυρα μια δεύτερη κρίση των Ιμίων, διότι η κατάσταση έχει μετατραπεί σε μια βαθιά πολιτική και στρατιωτική κρίση που ξεπερνάει το ζήτημα των Ιμίων».

Στο άρθρο του με τίτλο «Τα οθωμανικά νησιά στο Αιγαίο» ο Σαχίν τονίζει πως η Αγκυρα εκτός από την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των στρατιωτικοποιημένων νησιών ετοιμάζεται να θέσει και το ζήτημα της κυριαρχίας νησιών που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους και ως παράδειγμα δίνει τη Γαύδο, «η οποία βρίσκεται νότια της Κρήτης και είναι υπό καθεστώς που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους».

Στην πραγματικότητα, αυτή είναι η θεωρία των «γκρίζων ζωνών» που έχουν εκφράσει πολλές φορές Τούρκοι αξιωματούχοι για την ύπαρξη 152 νησιών, νησίδων και βραχονησίδων, αλλά φαίνεται πως τώρα υπάρχει μια προσπάθεια διασύνδεσής τους με το οθωμανικό παρελθόν! «Yπάρχουν οθωμανικά νησιά που δεν έχουν μεταβιβαστεί και στους χάρτες των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας, που εκδόθηκαν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που εμφανίζονται εκτός ελληνικής επικράτειας», ισχυρίζεται ο Σαχίν. Οι θεωρίες αυτές άρχισαν να εμφανίζονται μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη συνέντευξή του στο πρακτορείο Aνατολή, ο οποίος απείλησε την Ελλάδα, δηλώνοντας πως «η Ελλάδα πρέπει να αποστρατιωτικοποιήσει αυτά τα νησιά. Διαφορετικά, αρχίζει η συζήτηση για την κυριαρχία. Διότι έχουν δοθεί υπό όρους».

Αναλυτές της γειτονικής χώρας ισχυρίζονται πως η Ελλάδα με την υποστήριξη των ΗΠΑ αλλά και κάποιων χωρών της Ε.Ε. επιχειρεί να «πολιορκήσει» την Τουρκία. Στην τουρκική πρωτεύουσα προκάλεσε έντονο εκνευρισμό η ξεκάθαρη υποστήριξη που έδωσαν στην Ελλάδα ο Εμανουέλ Μακρόν, η Ουάσιγκτον και το Βερολίνο απέναντι στις διεκδικήσεις της Τουρκίας. Αυτό φάνηκε και στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που υποστήριξε ότι «είναι απαράδεκτο να πέφτει η Γερμανία στην παγίδα προβοκάτσιας της Ελλάδας και να συμμετέχει στη συκοφαντική εκστρατεία εναντίον της χώρας μας». Τις προθέσεις της Αγκυρας έδειξε και ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος σε ομιλία του υποστήριξε ότι «το θέμα των Δωδεκανήσων, τα οποία είναι η συνέχεια της Ανατολίας, είναι μια πληγή που ακόμη δεν έχει κλείσει. Τα Δωδεκάνησα καταπατήθηκαν άδικα και με διάφορα κόλπα σε βάρος της Τουρκίας».

Την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ επανέφερε το ζήτημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και δήλωσε πως «οι δραστηριότητες της Τουρκίας στη “Γαλάζια Πατρίδα” μας βασίζονται στα κυριαρχικά μας δικαιώματα και στον νόμο. Η Ελλάδα πρέπει να χρησιμοποιήσει προσεκτική γλώσσα για τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας. Οι ακραίες διακηρύξεις άλλων χωρών δεν σημαίνουν τίποτα για την κυριαρχία μας και μπροστά στον νόμο». Στο κλίμα των διεκδικήσεων των ελληνικών νησιών μπήκε και ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος ζήτησε από τον Ερντογάν να διεκδικήσει τα νησιά που είναι «στρατιωτικοποιημένα και υπό κατοχή».

Εμπειροι διπλωμάτες και αναλυτές παρατηρούν πως από τη στιγμή που ο Ερντογάν αποφάσισε να διακόψει οποιαδήποτε πολιτική επαφή με την Ελλάδα και κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι με τη στάση του λειτουργεί εναντίον της Τουρκίας, υπάρχει κίνδυνος να μην μπορεί να επιλυθεί οποιοδήποτε ζήτημα προκύψει μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μια πιθανή κρίση. Με έμφαση τονίζουν πως όταν δεν υπάρχει η άμεση επαφή εντός λίγων ωρών, ένα απλό ζήτημα μπορεί να οδηγηθεί σε ανεξέλεγκτη κατάσταση.
Εν τω μεταξύ, στο εσωτερικό της Τουρκίας υφίσταται κλίμα έντονης πολιτικής πόλωσης και υπάρχουν εκτιμήσεις πως η Αγκυρα ενδέχεται να προσπαθήσει να αλλάξει την ατζέντα με ζητήματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Οι δημοσκοπήσεις των εταιρειών Konda και Metropoll εκτιμούν πως τα ποσοστά της κυβερνητικής συμμαχίας Eρντογάν – Mπαχτσελί βρίσκονται στα επίπεδα 37%-40% με αποτέλεσμα το 50,1% που είναι απαραίτητο για την επανεκλογή Ερντογάν να θεωρείται στόχος σχεδόν ανέφικτος υπό κανονικές συνθήκες.

Πληθωρισμός 160%

Ο επίσημος πληθωρισμός στη χώρα έχει φτάσει στο 73,5%, ενώ ο ανεξάρτητος οργανισμός πανεπιστημιακών ENAG αναφέρει πως ο πραγματικός πληθωρισμός βρίσκεται στα επίπεδα του 160%.

Η έγκυρη πολιτική αναλύτρια Ναγκεχάν Αλτσί υποστηρίζει πως έρχονται πρόωρες εκλογές στην Τουρκία. «Η εικόνα είναι καθαρή. Οι εκλογές θα γίνουν εντός του 2022. Δεν είναι πλέον δυνατόν να καθυστερήσουν μέχρι το 2023», αναφέρει σε άρθρο της στην ιστοσελίδα Haberturk. Παρατηρεί πως ο Ερντογάν κατηγορεί τους διαδηλωτές των γεγονότων του Γκεζί ως «τρομοκράτες και τραμπούκους», η πρόεδρος του Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ μιλάει για πιθανότητα «ισόβιας κάθειρξης του προέδρου της Τουρκίας» και αναφέρει πως «η τουρκική πολιτική βρίσκεται σε κατάσταση αμόκ». Σε αυτή την κατάσταση, αναλυτές προειδοποιούν πως ο χειρισμός των ελληνοτουρκικών σχέσεων χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για την «αποφυγή και διαχείριση ατυχημάτων ή θεμάτων», καθώς σε αντίθετη περίπτωση μπορούν «να αυξήσουν την ένταση κατακόρυφα».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ