back to top
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
spot_imgspot_img

Top 5 ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

Related Posts

«Χαστούκι»! Προσοχή με τις φορολογικές δηλώσεις

Την ώρα που η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη εμφανίζεται να δηλώνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων – κάτι που σημαίνει ότι 5,8 εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν περιθώριο μόνο μέχρι τέλος Ιουνίου – τα πρώτα εκκαθαριστικά που έρχονται στο φως προκαλούν μεγάλη απογοήτευση.

Ορισμένες περιπτώσεις φορολόγησης είναι τόσο ακραίες ώστε δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών για την αποκατάσταση αδικιών.

Δύο είναι οι μεγάλες πηγές της απογοήτευσης:

Η πρώτη έχει να κάνει με την εκκαθάριση φορολογικών δηλώσεων ατόμων χωρίς πραγματικό εισόδημα όπως είναι οι φοιτητές. Πολλοί από αυτούς, εμφανίζονται να έχουν ένα αυτοκίνητο στην κατοχή τους και να δηλώνουν ένα ευρώ τόκο από έναν λογαριασμό που ενδεχομένως τους έχει ανοίξει ο γονιός.

Μια τέτοια δήλωση ενεργοποιεί τα τεκμήρια (και το ελάχιστο τεκμήριο των 3000 ευρώ και το τεκμήριο του αυτοκινήτου) με αποτέλεσμα ο φόρος να ανέρχεται ακόμη και πάνω από 2000 ευρώ (δεδομένου ότι υπολογίζεται με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ). Για να διορθωθεί αυτό το «πρόβλημα» που θα επιβαρύνει χιλιάδες νέους κυρίως φοιτητές, θα απαιτηθεί νόμος και άμεσα. Θα απαιτηθεί επίσης τροποποίηση της διαδικασίας εκκαθάρισης των δηλώσεων που σημαίνει νέα απώλεια χρόνου.

Η δεύτερη πηγή απογοήτευσης έχει να κάνει με όσους δικαιούνται επιστροφή φόρου. Όλα τα πιστωτικά εκκαθαριστικά, έχει αποφασιστεί να μπουν στην άκρη μέχρι νεωτέρας. Αυτό που γινόταν πέρυσι, δηλαδή να δίδονται τα χρήματα από τον Μάιο ή τον Ιούνιο, δεν πρόκειται να συμβεί φέτος. Κανείς δεν θα πληρωθεί – ακόμη και αν δεν έχει οφειλή προς το δημόσιο – λόγω των μεγάλων προβλημάτων ρευστότητας. Οι πρώτες πληρωμές αναμένονται μετά τον Ιούλιο και ανάλογα με την πορεία των διαπραγματεύσεων. 

topontiki.gr

{widget:social-share-button}

Popular Articles