Το βρετανικό δίκτυο παρουσιάζει την ιστορία ενός νεαρού Μαροκινού που βρίσκεται εδώ και καιρό στην στην Ελλάδα περιμένοντας να περάσει στην Βόρεια Ευρώπη.
Ο Πολ Μέισον της εκπομπής Newsnight είχε κάνει πριν αρκετό καιρό ένα ρεπορτάζ για την παράνομη μετανάστευση στην Ελλάδα και είχε χρησιμοποιήσει έναν νεαρό μαροκινό σαν διερμηνέα, κατά την επίσκεψή του στην Πάτρα.
Ο Μοχάμεντ στη συνέχεια συνελήφθη από αστυνομικούς σε επιχείρηση του Ξένιου Δία, κατέληξε στο κέντρο κράτησης της Κορίνθου, αλλά μπόρεσε να κάνει αίτηση για άσυλο και να απελευθερωθεί προσωρινά. Μέσω facebook και με πολλή τύχη συνάντησε ξανά τον δημοσιογράφο του BBC και μπόρεσε να πει την προσωπική του ιστορία, την οποία το βρετανικό δίκτυο μετέτρεψε σε θέμα για το δυσλειτουργικό σύστημα παροχής ασύλου της Ελλάδας.
Η Τουρκία ο πρώτος σταθμός
Ο Μοχάμεντ ξεκίνησε από την Καζαμπλάνκα για να φτάσει αεροπορικώς στην Πόλη και προσπάθησε τέσσερις φορές να περάσει τον Εβρο κοντά στο «τριεθνές», δηλαδή τα σύνορα με Ελλάδα και Βουλγαρία. Σε μία από αυτές «ήμουν σε μία βάρκα με αφγανούς, η οποία κάποια στιγμή αναποδογύρισε. Επρεπε να κολυμπήσουμε. Τρεις από τους Αφγανούς που δεν ήξεραν κολύμπι, πνίγηκαν».
Τελικά, έφτασε στην Πάτρα, όπου και κατέληξε στο κτίριο της Πειραϊκής μαζί με άλλους. «Δεν είχαμε κανένα μέρος να μείνουμε, το εργοστάσιο ήταν άδειο οπότε αρχίσαμε να μπαίνουμε για να κοιμηθούμε. Για να αποφεύγουμε τους ελέγχους της αστυνομίας κοιμόμασταν στους υπονόμους, με τους αρουραίους να περπατούν επάνω μας».
Τι λέει για Χρυσή Αυγή και ΕΛ.ΑΣ.
Δύο μήνες μετά την πρώτη επίσκεψη του βρετανού δημοσιογραφου, ήρθε η επίθεση των μελών της Χρυσής Αυγής στο χώρο, στην οποία η παράταξη των ΜΑΤ μπροστά από το χώρο απέτρεψε τα χειρότερα. «Μισούν τους ανθρώπους. Αν έπιαναν κάποιον από εμάς θα τον σκότωναν, επειδή είναι φασίστες. Η αστυνομία ήταν αναγκαίο να τους σταματήσει. Οι φίλοι μου φοβούνται, αλλά οι μετανάστες δεν καταλαβαίνουν πραγματικά τι συμβαίνει γύρω τους. Εχουν στο μυαλό τους μόνο το να φύγουν από την Ελλάδα, δεν ενδιαφέρονται για την Χρυσή Αυγή».
Στη συνέχεια η κάμερα ακολουθεί μία ομάδα αστυνομικών με εκπαιδευμένο σκύλο στο πλαίσιο του Ξένιου Δία στην Ομόνοια, παρουσιάζοντας τους ελέγχους στα ταξιδιωτικά έγγραφα των αλλοδαπών. Ο Μοχάμεντ είχε συλληφθεί σε μία τέτοια επιχείρηση. «Κοιμόμουν όταν ήρθαν, 20-30 αστυνομικοί για 5 μετανάστες. Με τόσους πολλούς, φοβάσαι. Σε πάνε στο τμήμα, μετά το δικαστήριο, τελικά σε μεταφέρουν στο στρατόπεδο κράτησης. Δεν υπήρξε καμία Δικαιοσύνη, δεν καταλάβαινα τίποτε, από τη σύλληψη μέχρι την κράτηση. Γιατί;»
«Μεταφέρθηκε στο κέντρο της Κορίνθου, όπου «οι συνθήκες ήταν πολύ κακές. Τα γεύματα δεν ήταν καλά, δεν υπήρχαν κουβέρτες, καθόλου ζεστό νερό στα μπάνια, έκανα δύο μήνες να κάνω ένα ντους. Παίζαν με το μυαλό μας, για να φύγουμε από τη χώρα. Ξεκινήσαμε απεργία πείνας, αλλά μας χτύπησαν».
Ενας στους δέκα καταφέρνει να κάνει αίτηση
Τελικά, κατάφερε να κάνει αίτηση για άσυλο, που του επέτρεψε προσωρινά την παραμονή στη χώρα μας. Το BBC κάνει εκτενή αναφορά στο σύστημα με το οποίο γίνεται η αίτηση και το οποίο ουσιαστικά αποτρέπει οποιονδήποτε να το χρησιμοποιήσει. Οι τεράστιες ουρές εκατοντάδων ατόμων που δημιουργούνται ημέρες πριν από τους μετανάστες, δεν ικανοποιούνται από τις μόλις 20 αιτήσεις που δέχεται εβδομαδιαίως η αστυνομία, κατά το βρετανικό δίκτυο.
Ο Μοχάμεντ, μαζί με άλλους, μετακόμισε πλέον μακριά από την Πάτρα, ώστε να μένει μακριά από τα μάτια των αστυνομικών, αν και δεν τα καταφέρνει. Λίγο μετά την πρώτη συνέντευξη, προσήχθη γιατί -κατά τον ίδιο- φόραγε πολύ καινούργια ρούχα, λέει ο βρετανός δημοσιογράφος.
Ολοι αυτοί οι άνθρωποι «έχουμε μόνο ένα στόχο: να φύγουμε», επαναλαμβάνει. Αυτός, όπως και χιλιάδες άλλοι ελπίζουν να περάσουν στην Ιταλία. «Ξέρουν απ’ έξω τις αναχωρήσεις των πλοίων», λέει το ρεπορτάζ του BBC και σημειώνει ότι έχουν αυξηθεί οι μετανάστες από την Συρία, την Αλγερία και άλλες χώρες που έγιναν θέατρο εμφύλιων συγκρούσεων την τελευταία διετία. Για να φτάσουν ως εδώ έχουν ήδη πληρώσει 3.000-4.000 ευρώ.
«Δεν θα σταματήσουν να έρχονται, θέλουν την Ευρώπη. Είναι η ελπίδα, είναι ο στόχος. Κάποιοι την αντιλαμβάνονται ως Παράδεισο, πρέπει να φτάσουν εκεί», λέει αφοπλιστικά ο νεαρός Μαροκινός.
ethnos.gr