Oct 19, 2019 Last Updated 13:48, στις 18-10-2019

"Αριστερά" χημικά κατά των αγροτών - Ματαιώθηκαν τα εγκαίνια της «Agrotica»

Σχολιάστε το άρθρο
Κατηγορία: Επικαιρότητα
Εμφανίσεις: 651 φορές

Πλήθος αγροτών συγκεντρώθηκε έξω από τον χώρο της κλαδικής έκθεσης «Agrotica 2016» στη Θεσσαλονίκη. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 15-20 χιλιάδες διαδηλωτές.

Τα προγραμματισμένα για το βράδυ στις 19:00 εγκαίνια της έκθεσης από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου ματαιώθηκαν υπό το φόβο επεισοδίων. Η απόφαση ελήφθη σε σύσκεψη που έγινε παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, του προέδρου της Helexpo, Τάσου Τζήκα και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, ομάδα αγροτών έξω από το Βελλίδειο επιχείρησε να εισέλθει στο χώρο καθώς θεωρούσε ότι ο υπουργός βρίσκεται εντός του κτηρίου. Στο σημείο επικράτησε ένταση και οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών προκειμένου να απωθήσουν τους διαδηλωτές.

Οι δρόμοι γύρω από τη Helexpo είχαν κλείσει από νωρίς το μεσημέρι, τόσο από τους διαδηλώτες όσο και από τα τρακτές που είχαν παρατάξει οι αγρότες. Στην πλατεία ΧΑΝΘ είχε τοποθετηθεί μια εξέδρα, όπου εκπρόσωποι των φορέων που διοργάνωσαν το συλλαλητήριο απηύθυναν χαιρετισμό προς το συγκεντρωμένο πλήθος.

Ο Χρήστος Γκόντιας, από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων ανέφερε χαρακτηριστικά πως «σήμερα την έκθεση την εγκαινιάζουμε εμείς, αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς. Θα νικήσουμε, δεν κάνουμε πίσω».

Το κάλεσμα για κινητοποιήσεις στην Agrotica

«Ο αγώνας κλιμακώνεται», τονίζουν οι αγρότες και καλούν σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται  σήμερα. Όπως αναφέρεται στο κάλεσμα:

«Η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών – Κτηνοτρόφων – Αλιέων Ελλάδος καλεί: 

Την Πέμπτη (28/1/2016) στη Θεσσαλονίκη, στις 12:00 το μεσημέρι μπροστά στην πλατεία ΧΑΝΘ έξω από την έκθεση συγκέντρωση όλων των Αγροτών Κτηνοτρόφων Αλιέων της χώρας, ώστε τα εγκαίνια της AGROTICA 2016 να τα κάνει ο Αγροτικός Κόσμος.

- ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ ΤΟΝ Ο.Γ.Α.
- ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ
- ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Μετά τα «εγκαίνια» και τη λήξη του συλλαλητηρίου η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών - Κτηνοτρόφων - Αλιέων Ελλάδας θα συνεδριάσει ώστε να Αποφασιστεί ο Περαιτέρω Σχεδιασμός των Κινητοποιήσεων και των Ενεργειών Διαμαρτυρίας μέχρι τη Δικαίωση μας.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Στη Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών- Κτηνοτρόφων – Αλιέων Ελλάδας συμμετέχουν:
Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) 
Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτοκτηνοτρόφων 
Πανελλαδική Ομοσπονδία Παραγωγών Λαϊκών Αγορών 
Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών 
Πανελλήνια Ένωση Πλοιοκτητών Παράκτιων Επαγγελματικών Αλιευτικών Σκαφών 
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών και Αγροτικών Θεμάτων 
Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) 
Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (Π.Ε.Ν.Α.) 
ΟΕΒ ΕΛΛΑΔΑΣ 
Επιτροπή Αγώνα Αγροκτηνοτρόφων Λάρισας 
Συντονιστικό Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης 
Συντονιστικό Δυτικής Μακεδονίας
Συντονιστικό Αγροκτηνοτρόφων Ρόδου» 

Κλειστή η Εθνική στα Τέμπη

Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας ανακοινώθηκε ότι λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων στα Τέμπη της Λάρισας, σήμερα Πέμπτη από τις 16.00 έως τις 21.00, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στο τμήμα του ΠΑΘΕ από την χ/θ 365+477 (Κόμβος Γυρτώνης) μέχρι την χ/θ 390+700 (διασταύρωση Στομίου).

Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, η κυκλοφορία των οχημάτων θα γίνεται από εναλλακτικές διαδρομές

Το μπλόκο των Τεμπών, σε γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, αποφάσισε να μην πάει συντεταγμένα στη Θεσσαλονίκη, χωρίς αυτό να αποκλείει τη συμμετοχή μεμονωμένων αγροτών, αλλά να κλιμακώσει τον αγώνα με πεντάωρο αποκλεισμό της κοιλάδας των Τεμπών από τις 4 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.

Επίσης, το μπλόκο των Τεμπών συζητά το ενδεχόμενο να καλέσει το Σάββατο εκ νέου εκπροσώπους των αγροτών από όλη την Ελλάδα στα Τέμπη, προκειμένου να υπάρξει ο τελικός συντονισμός των κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσουν.

Από την πλευρά τους, οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας οι οποίοι συνεδρίασαν επίσης την Τετάρτη, έχουν αποφασίσει από την Παρασκευή το απόγευμα να διοργανώσουν μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης, με την συμμετοχή κοινωνικών και παραγωγικών φορέων στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας, όπου την εμφάνιση τους θα κάνουν συμβολικά και τρακτέρ, ενώ προετοιμάζονται και για δυναμική συμμετοχή στην γενική απεργία της 4ης Φεβρουαρίου.

Ουρές στο τελωνείο Προμαχώνα

Οι φωνές για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων πληθαίνουν συνεχώς, ενώ οι αγρότες του Προμαχώνα, που έχουν και την σκληρότερα στάση μέχρι στιγμής, έκλεισαν επ' αόριστον το τελωνείο της περιοχής με αποτέλεσμα ήδη να έχει δημιουργηθεί ουρά φορτηγών πολλών χιλιομέτρων.

Αποκλεισμός του του τελωνείου των Κήπων

Σήμερα Πέμπτη, έγινε νέος ο αποκλεισμός του τελωνείου των Κήπων από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι για να ακολουθήσει και δεύτερος αποκλεισμός από τις 6 έως τις 9 το βράδυ. Οι αγρότες εμφανίζονται αποφασισμένοι να αυξήσουν τις ώρες αποκλεισμού, ενώ από την Κυριακή υπάρχει ενδεχόμενο να ζητηθεί η συμμετοχή αγροτών από την περιοχή του Διδυμοτείχου και τη Ροδόπη προκειμένου να επιτευχθεί σε 24ωρη βάση διακοπή λειτουργίας του τελωνείου των Κήπων.

Μπλόκο και στην Αθήνα

Την ίδια ώρα, στον αγώνα μπήκαν και οι αγρότες της Αττικής.

Περισσότερα από 200 αγροτικά μηχανήματα έχουν παραταχθεί από το βράδυ της Τετάρτης δεξιά και αριστερά της λεωφόρου Βάρης-Κορωπίου, και στην διασταύρωσή της με την Αττική Οδό που οδηγεί στο αεροδρόμιο. 

tovima.gr


Πείτε κάτι εδώ...
Είστε επισκέπτης
Διαφορετικά σχολιάστε ως επισκέπτης με ψευδώνυμο
Φόρτωση σχολίου... Το σχόλιο θα ανανεωθεί μετά 00:00.

Γίνετε ο πρώτος επισκέπτης που θα σχολιάσει.

Βρείτε μας στο Facebook