back to top
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
spot_imgspot_img

Top 5 ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

Related Posts

Ανησυχούν στο ΚΕΕΛΠΝΟ για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Ευρεία σύσκεψη για τον ιό του Δυτικού Νείλου (ΙΔΝ) και τα μέτρα αντιμετώπισης πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Ι. Μπασκόζου, παρουσία της Γενικής Διευθύντριας Δημόσιας Υγείας, κ. Β. Καραούλη  και του Προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, αν. καθηγητή  χειρουργικής, κ. Θ. Ρόζενμπεργκ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν στελέχη του Υπουργείου Υγείας, εκπρόσωποι από τις Περιφέρειες και τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, το Συντονιστικό Κέντρο Αιμοεπαγρύπνησης, το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Αρμποϊών, το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, επιστήμονες και στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα που αφορούν στην κυκλοφορία του ΙΔΝ τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, το 2018, μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί κρούσματα λοίμωξης από τον ιό και σε άλλες 8 χώρες της Ευρώπης/γειτονικές χώρες (με ιδιαίτερα αυξημένη καταγραφή κρουσμάτων σε Ιταλία και Σερβία). Για το λόγο αυτό τονίστηκε η ανάγκη της συντονισμένης διευρωπαϊκής αντιμετώπισης στην πρόκληση αυτή της Δημόσιας Υγείας.

Στη συνάντηση μίλησαν όλοι οι εκπρόσωποι των Περιφερειών για τα προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών που ήδη υλοποιούνται και εστίασαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθώς και στην ανάγκη εφαρμογής τυχόν πρόσθετων μέτρων, με σκοπό την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των δράσεων πρόληψης και απόκρισης.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κ. Μπασκόζος, τόνισε πως η πραγματική διάσταση του προβλήματος δεν επιτρέπει ούτε εφησυχασμό, ούτε πανικό, επέμεινε στην ανάγκη διαφανούς ενημέρωσης και αποφυγής κάθε απόπειρας μικροκομματικής εκμετάλλευσης για ένα ζήτημα που η επιστημονική έρευνα αλλά και η εμπειρία αντιμετωπίζουν ακόμα πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Επέμεινε ιδιαίτερα στη διεθνή διάσταση του θέματος και δεσμεύτηκε πως τόσο ο ίδιος στα όργανα του ΠΟΥ όσο και ο υπουργός στην επικείμενη συνάντηση των υπουργών υγείας της ΕΕ θα ζητήσουν να ληφθούν ερευνητικές και πρακτικές πρωτοβουλίες, ώστε να υπάρξει το απαραίτητο σύγχρονο σχέδιο δράσης για την επιδημία του ΙΔΝ. Λαμβάνοντας δε υπόψη όσα συζητήθηκαν και προτάθηκαν- επισήμανε τη σκοπιμότητα βελτίωσης των υφιστάμενων διαδικασιών, σε συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία, όσον αφορά:

  • στην ταχεία διεκπεραίωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για τα έργα καταπολέμησης κουνουπιών, με στόχο την έγκαιρη έναρξή τους,
  • στη διάκριση των ρόλων των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης (Περιφερειών και Δήμων), ώστε να αποσαφηνίζονται οι αρμοδιότητες, τα καθήκοντα και οι ευθύνες τους, και
  • στην εφαρμογή επιπρόσθετων μέτρων πρόληψης, ενημέρωσης και αγωγής υγείας, για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του υπάρχοντος σχεδίου δράσης, με βάση τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα. 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Ρόζενμπεργκ, τόνισε τη σημασία της ενεργού συμμετοχής του πολίτη στη διαχείριση εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών σε ιδιωτικούς χώρους, αλλά και την τήρηση ορθών πρακτικών ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, με στόχο την προστασία της ατομικής και Δημόσιας Υγείας. 

{loadmodule mod_ads_elite,Ads Elite (2)}

Popular Articles