back to top
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Προκαταρκτική έρευνα για το «λουκέτο» στη Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου!

Τα ΝέαΠροκαταρκτική έρευνα για το «λουκέτο» στη Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου!

Γράφει ο Άκης Γρεκός
Εκδότης «Leros News» 

Μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη για την τοπική οικονομία, αποτελεί η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος για ανάκληση της άδειας λειτουργίας τριών συνεταιριστικών τραπεζών, στα μέσα Δεκεμβρίου, μεταξύ των οποίων και η συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τρεις συνεταιριστικές τράπεζες δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα κεφάλαια για την ενίσχυσή τους και μετά «την άπρακτη παρέλευση και των τριών προθεσμιών που είχαν δοθεί για την ανακεφαλαιοποίησή τους» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση της ΤτΕ, ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας τους…

Για το «λουκέτο» στην Τράπεζα Δωδεκανήσου, ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κωνσταντίνος Μπούτσικος, παρήγγειλε στην Πταισματοδίκη Ρόδου κ. Αλεξάνδρα Γαλάνη, τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τη διαπίστωση τυχόν τελέσεως του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος από μέλη της Επιτροπής Πιστωτικών Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος που αποφάσισαν την ανάκληση της αδείας λειτουργιάς της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, την εκκαθάριση της και το διορισμό ειδικού εκκαθαριστή.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, αφορμή για την προκαταρκτική έρευνα προκάλεσαν δημοσιεύματα από τα οποία προκύπτει ότι η Τράπεζα της Ελλάδος επέλεξε το επαχθέστερο μέτρο για την Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου, παρότι είχε ληφθεί μέριμνα για την αναβάθμιση του δείκτη κεφαλαιακής της επάρκειας στο 9% και για την πλήρη εξυγίανση της.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, με τη συγκεκριμένη δικαστική έρευνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το τι ακριβώς οδήγησε στην ανάκληση της αδείας της συνεταιριστικής τράπεζας, στην απώλεια 31 εκατ. ευρώ από τους 22.680 μεριδιούχους της και στη μη ανανέωση 265 εκατ. ευρώ δανείων.

Είναι αυτονόητο ότι όχι μόνο εμείς στη Λέρο, αλλά και ολόκληρη η Δωδεκανησιακή κοινωνία στηρίζει τις προσπάθειες και τον αγώνα για την ανάκληση της απόφασης κλεισίματος της Τράπεζας Δωδεκανήσου. Το παρήγορο της υπόθεσης είναι ότι οι καταθέτες είναι πλήρως εξασφαλισμένοι, καθώς το σύνολο των καταθέσεων -οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 400 εκατ. ευρώμεταφέρεται στην Alpha Bank.

Επίσης τα κεφάλαια που είχαν κατατεθεί στους σχετικούς ενδιάμεσους λογαριασμούς για τους σκοπούς της αύξησης κεφαλαίου, επιστρέφονται στους δικαιούχους τους. Το απογοητευτικό είναι ότι η ανάδοχος Alpha Bank, με ανακοίνωσή της διαβεβαιώνει ότι η εν λόγω αναδοχή αφορά αποκλειστικά στις καταθέσεις και όχι σε άλλα στοιχεία ενεργητικού ή/ και παθητικού των τριών Συνεταιριστικών Τραπεζών.

Εμείς ως εφημερίδα, απωλέσαμε έσοδα από τις διαφημιστικές καμπάνιες της Τράπεζας Δωδ/ σου. Σίγουρα όμως, υπάρχει κόσμος εκεί έξω που είναι πολύ πιο ζημιωμένος…

Η ανακοίνωση της Alpha Bank συνεχίζει λέγοντας ότι σε απομακρυσμένες περιοχές όπου δραστηριοποιούνταν οι εν λόγω Συνεταιριστικές Τράπεζες (όπως οι Λειψοί), θα υπάρχει φυσική παρουσία μέσω καταστημάτων, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του πληθυσμού των περιοχών αυτών.

Όσον αφορά το προσωπικό, η Alpha Bank θα προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης στους υπαλλήλους των Συνεταιριστικών Τραπεζών, μετά από διαδικασία επιλογής. Η ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι οι δικαιούχοι λογαριασμών καταθέσεων της τράπεζας Δωδεκανήσου, θα ενημερωθούν για την ημερομηνία που θα αρχίσει η εξυπηρέτησή τους από το δίκτυο καταστημάτων της Alpha Bank, αμέσως μετά την ενσωμάτωση των δεδομένων.

Πάντως, πολλοί είναι αυτοί που δεν έχουν ενημερωθεί ακόμα από την Alpha Bank σχετικά με τον λογαριασμό που διατηρούσαν στην Τράπεζα Δωδεκανήσου… Σε ανακοίνωσή του το Δ.Σ. της τράπεζας Δωδ/σου αναφέρει ότι κατατέθηκαν ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος, με την οποία ανακαλείται η άδεια λειτουργίας της.

«Η τράπεζα δεν έκλεισε για κακοδιαχείριση, δεν έκλεισε για σκάνδαλα, δεν έκλεισε λόγω έλλειψης ρευστότητας, αλλά την έκλεισαν επειδή ρύθμισε δάνεια Δωδεκανησίων τα οποία βρίσκονταν σε καθυστέρηση, λόγω της οικονομικής ύφεσης που ταλανίζει την χώρα», αναφέρει η ανακοίνωση…

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ