back to top
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό»

Τα Νέα«Μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό»

Γράφει ο Άκης Γρεκός
Εκδότης «Leros News» 

Με τις αυτοδιοικητικές εκλογές να απέχουν μόλις έξι μήνες, οι υποψήφιοι διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου «σπεύδουν» να λάβουν τις θέσεις τους στην αφετηρία ενός χρόνιου αγώνα, για το «καλό του τόπου».

Ενός αγώνα που, μην έχει κανείς οποιαδήποτε αμφιβολία γι’ αυτό, θα είναι ο πιο άκρατα πολιτικοποιημένος (και όχι κομματικός) όλων των αυτοδιοικητικών εκλογών που έχουν γίνει στη χώρα, τουλάχιστον από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, αφού, πολλοί Έλληνες, θα θελήσουν να στείλουν το δικό τους μήνυμα προς τους κυβερνώντες…

Αυτό το γνωρίζουν καλά όσοι διεκδικούν ή πρόκειται να διεκδικήσουν τον δημαρχιακό θώκο και γι΄αυτό, όλο και πιο συχνά τους ακούμε να κάνουν λόγο για την «ανεξαρτησία» της υποψηφιότητάς τους…

Βρίσκονται δηλαδή σε πλήρη σύγχυση με τις μέχρι πρότινος «συνήθειες» που είχαν, όταν αναζητώντας το κομματικό χρίσμα, εξεφτέλιζαν την έννοια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού, δεν «έβγαινε» πάντα ο «καταλληλότερος» ως υποψήφιος δήμαρχος, αλλά ο έχων τα κομματικά διαπιστευτήρια…

Τέτοια παραδείγματα, έχουμε πολλά στον τόπο μας, κατά τα προηγούμενα χρόνια. Δυστυχώς για τους ίδιους τους υποψηφίους (και ευτυχώς για εμάς), τα πράγματα πλέον έχουν αλλάξει. Όχι βέβαια στον βαθμό που θα θέλαμε, αλλά πάντως, σε σημαντικό βαθμό.

Είναι δεδομένο -σε πανελλήνιο επίπεδο- ότι όποια δημοτική παράταξη «κατέβει» στις εκλογές έχοντας το κομματικό χρίσμα των λεγόμενων «μνημονιακών» κομμάτων (ΝΔ ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ), θα υποστεί εκλογική πανωλεθρία.

Σε τοπικό επίπεδο, οι 2 υποψήφιοι διεκδικητές του Δήμου, επιθυμούν, φυσικά, να «κατέβουν» ως «ανεξάρτητοι», θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να απεμπλακούν απ΄ τις κομματικές ταμπέλες των προηγούμενων ετών.

Για να ακριβολογούμε, είναι γνωστό ότι ο δήμαρχος κ. Μιχ. Κόλιας, έχει εκλεγεί με το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ, ενώ, ο κ. Μιχ. Κοντραφούρης, πολιτευόταν τα προηγούμενα χρόνια, με παράταξη που πρόσκειτο στο κόμμα της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

Επίσης, είναι γνωστό ότι ο Μιχάλης Κόλιας προσπάθησε να απεμπλακεί από τον ομφάλιο λώρο του ΠΑΣΟΚ, αφού εδώ και καιρό δεν διατηρεί καλές σχέσεις με τους πρώην και νυν βουλευτές του πάλαι ποτέ παντοδύναμου Σοσιαλιστικού Κινήματος.

Από την άλλη μεριά, ο Μιχάλης Κοντραφούρης δεν έχει να αποδείξει κάτι, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι καν οργανωμένο μέλος σε κάποιο πολιτικό κόμμα. Βέβαια, το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή έχουμε 2 υποψηφίους οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα θα πολιτευτούν χωρίς κάποια κομματική ταμπέλα, δηλαδή ως «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ», δεν λέει κάτι.

Υπάρχει παρελθόν.

Γι’ αυτό, μια ερώτηση που θα πρέπει να απαντήσουν, οι υποψήφιοι δήμαρχοι της Λέρου είναι η εξής: «εάν την ίδια ημέρα με τις δημοτικές εκλογές, λάμβαναν χώρα και οι Εθνικές εκλογές, ποιο κόμμα θα ψήφιζαν;»

Αν απαντούσουν ειλικρινά σε μια τέτοια ερώτηση, τότε θα καταλαβαίναμε όλοι, ότι οι λεγόμενες «ανεξάρτητες υποψηφιότητες», είναι κουραφέξαλα, προς λαϊκή κατανάλωση.

Δυστυχώς, όπως εξελίσσεται η προεκλογική περίοδος στη Λέρο, τα πράγματα οδηγούν σε πόλωση. Οι -μέχρι στιγμής- 2 υποψήφιοι, δεν προσπαθούν να πείσουν για το πρόγραμμά τους, αλλά για το τι έκαναν ή δεν έκαναν οι αντίπαλοι τους! Τι έκανε και τι όχι, ο Μιχάλης Κόλιας ως δήμαρχος, και τι είχε ή δεν είχε κάνει ο Μιχάλης Κοντραφούρης, τα προηγούμενα χρόνια…

Καλό θα ήταν, οι υποψήφιοι δήμαρχοι να εκθέσουν σε «δημόσια θέα» το πρόγραμμά τους για τα επόμενα πέντε χρόνια, και ύστερα μπορούν να μας πουν και τα υπόλοιπα. Διότι η προσπάθεια να πεισθούν οι ψηφοφόροι στους οποίους απευθύνονται, για την «ανεξαρτησία» της υποψηφιότητάς τους, θα πρέπει να μας κάνει πιο καχύποπτους, απ’ ό,τι σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. 

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ